Избрани Новини

Гигантски Гришо взе сет, но загуби от титана Рафаел Надал

Григор Димитров отстъпи след 6:3, 6:7, 6:7, 2:6 от испанеца

На 22 години Григор Димитров е фантастичен тенисист с огромно бъдеще. Рафаел Надал пък е настоящият титан на корта! В епичен четвъртфинал на Аустрелиън Оупън испанският тореадор спечели с 3:6, 7:6, 7:6, 6: срещу Гришо. Още една победа на сметката на Надал срещу Димитров. Нашият се закани, че този път ще е различно. Беше прав! Такава игра, каквато Гришо показа, е присъща само на най-големите в корта. Ако имаше малко по-силна психика и късмет, резултатът можеше да е съвсем различен. България трябва да е горда със своя Григор, както бе малката агитка, неспираща да подкрепя Гришо и надвикала много повече испанци в Мелбърн. Той за първи път е на четвъртфинал, а по всичко личи, че това е само началото на една голяма кариера. Не беше писано победа №100 във веригата АТР да е срещу великия Надал.
Ето какво се случи в двубоя на централния корт в Мелбърн!

Димитров започна шампионски четвъртфинала срещу номер 1 в света. Българската звезда мина като валяк през смятания за непобедим испанец - 6:3. Гришо проби Надал още във втория гейм. И не позволи нито веднъж Рафа да стигне до точка за пробив. От началото на турнира испанецът не беше губил нито един сет, пише Труд.

Под мощните скандирания на родната агитка в Мелбълн Гришо правеше ас след ас. По такъв виртуозен начин направи и последната си точка в първия сет.

Втората част започна с предимство на Надал. Испанецът проби Гришо още на старта. Но българската ракета веднага отвърна на удара. Помогна му и Рафа, който в един гейм направи три двойни грешки. Започна здрава битка, в която и двамата тенисисти печелиха своите сервиз геймове. Два пъти Григор трябваше да сервира, за да остане в мача и показа желязни нерви. Нито един от двамата не допусна нов пробив и се стигна до тайбрек.

Там изневери най-тежкото оръжие на Гришо. Той сервира първи и направи двойна грешка. Това се оказа достатъчно на Надал, който спечели тайбрека със 7:3.

Третият сет започна с размяна на по един гейм. И отново Надал успя да пробие Димитров. След това задържа преднината си до 4:2. Тогава обаче Гришо каза своята дума. Отвърна на пробива с помощ от испанеца, който направи двойна грешка. И отново се зареридах равностойни геймове. Докато при 6:5 за Димитров нашият пропусна сетбол. Дойде време за втория тайбрек в четвъртфинала. В него пак Надал първи направи минипробив, след като взе уникална точка, при която двамата опитваха да се прехвърлят успешно и накрая първият в света надделя. Димитров успя да върне пробива при 4:3, но веднага допусна втори и 5:3 за Рафа. Нервите бяха изпилени до червено. Дори за велик играч като Надал, който допусна българинът да направи 5:5. И не само - още един минипробив и още един сетбол за Григор! Но след страхотен сервиз Димитров направи огромна грешка от напрежение и резултатът отново стана равен - 6:6. Време за реванш - Григор атакува мощно и стигна до трети сетбол. Само че Надал също показа зъби и изравни при свой сервиз. Рафа спечели и втория си сервиз, с което стигна до първи сетбол в мача при 8:7. Ужасно груба грешка на Григор и втори сет за Надал - 9:7.

Двата фатални пропуска очевидно спряха полета на Димитров. И в четвъртия сет нашият въобще не успя да се противопостави на Надал. Загуби първия си сервиз гейма и Рафа поведе с 4:1. Все пак Гришо стисна зъби и направи 2:4. Но очевидно беше, че силите не стигат. А Надал демонстрираше своята невероятна издържливост - гонеше всяка топка все едно мачът току-що е започнал. И безпроблемно стигна до 5:2, без да допусне нито точка на Гришо. И при новото сервиране на Димитров испанецът не спираше и след 3 часа и 35 минути стигна до мачбол. Но победата не трябваше да е лесна - Димитров парира първия. За съжаление веднага се стигна до втори, но Гришо бе непоколебим - още веднъж равенство. И мощно "Българи юнаци" от трибуните. Само че Рафа е Рафа и веднага атакува за трети мачбол, отишъл при първите два - в аут. Гришо обаче загуби сила и по подобен начин изкара топката далеч зад линията. Този път шанс нямаше. Димитров сбърка отново и Надал е победителят.

Веднага след края Рафа отиде и прегърна по-младия българин. Потупа го по рамото и започна да му говори. Очевидно вече чака следващия мач срещу Гришо, който се очертава като един от новите му конкуренти на корта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов