Избрани Новини

БСП забърка поредния дипломатически скандал

Политиката на управляващите е да няма външна политика

Призоваваме лидерът на БСП Сергей Станишев, външният министър Кристиан Вигенин и председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание да дадат обяснение и да поемат отговорност за недопустимото поведение на депутата от БСП Страхил Ангелов. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова на пресконференция във връзка с посещението на народен представител от БСП в Сирия.
Отказът от такава позиция ще тълкуваме не само като липса на ясни външнополитически приоритети, но и като опит да се промени геополитическата ориентация на страната ни, заяви депутатът.
В контекста на глобалните проблеми и международната реакция по отношение на трагичните събития в Сирия, БСП забърка поредния дипломатически скандал. Депутатът от БСП Страхил Ангелов изрази подкрепа за режима на среща с официални представители на властта в Сирия. Всички негови уточнения за лично посещение, платено със собствени средства, не променят факта, че неговото присъствие в Сирия и направените изявления, отразени от сирийските медии с цел демонстриране на подкрепа, са в пряко противоречие с официалната държавна позиция и провежданата от страната политика в последните години, посочи Грозданова.
България е поставена в странна позиция да обяснява на своите стратегически евроатлантически партньори защо допуска действия в противоречие с поетите от нас ангажимент. От ПГ на ГЕРБ гледаме с тревога и загриженост на самодейната външнополитическа активност на депутата от БСП. Това не е прецедент за управляващата партия БСП и нейния лидер. Друг депутат от БСП внесе в Народното събрание проектна декларация, която подкрепи режима в Сирия. За доброто на страната ни, която търпи последиците от бежанската вълна след зверствата на режима на Асад, тя не стигна до разглеждане и гласуване, обясни депутатът.
След визитата на Страхил Ангелов истинската позиция на БСП излезе на светло – тя е непоследователна, непрецизирана, несъобразена с основните ангажименти на страната ни, каза още Джема Грозданова. Тя добави, че Станишев трябва да каже какви са бъдещите реакции по отношение на Страхил Ангелов.
Това посещение не е самоинициатива, колкото и да изглежда така. Дипломатите на сирийския режим по всякакъв начин се стремят да легитимират режима. Анализът на цялостната външна политика от началото на управлението на коалиция води до това заключение – политиката е да няма външна политика, да не говорим, за да не сгрешим, подчерта депутатът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов