Избрани Новини

Заради 3-месечно забавяне: Двойно повече работници по проекта за пречиствателната станция на Поморие

Протакането дошло от жалби в съда от неодобрени фирми

Двайсет екипа ще извършват строително-ремонтните дейности по проекта за ремонт и модернизация на пречиствателната станция в Поморие и рехабилитацията на ВиК мрежата.

Първоначалният план предвиждаше началото ремонта да е през октомври 2013 г. и по него да работят 10 екипа.

Жалби от неодобрени фирми обаче възпрепятстваха изпълнението на един от най-важните проекти за града. След произнасяне от Комисията за защита на конкуренцията и ВАС, че решението на експертната комисия по избор на строителен надзор е законосъобразно,  изпълнението на проекта най-после може да започне. Това ще стане още следващия месец.

Тримесечното забавяне обаче наложило броят на екипите да бъде увеличен от 10 на 20, тъй като Законът за устройство на черноморското крайбрежие забранява извършването на строителни и монтажни работи от 15 май до 1 октомври и може да възпрепятства изпълнението на проекта в срок, обясниха от община Поморие.

Изкопните дейности ще започнат от квартал "Малко солено езеро", а следващият етап ще обхване ул. "Княз Борис I".

"Започваме от центъра към периферията. До май ще приключим работата по централните части на града, но не можем да си позволим да спрем, защото срокът е до края на 2014 г. За съжаление законът за устройство на черноморското крайбрежие важи за България, но не и за Европейския съюз", заяви кметът Иван Алексиев.

Той допълни, че работата по проекта ще изисква жертви от страна на поморийци, тъй като градът ще бъде разкопан, често ще има смущения във водоподаването.

"Надявам се, че хората ще разберат позитивите, които ще донесе той и дългогодишните проблеми, които ще разреши. Ако се наложи по време на изкопните работи, ще организираме дискусии с гражданите, за да изясняваме какъв план на работа ще е най-удачен за всички ”, подчерта Алексиев.

Финансирането на проекта е по ОП Околна среда и възлиза на 96,6 млн. лв. С обновяването на ВиК мрежата и модернизацията на пречиствателната станция ще спрат наводненията при дъжд, морето и езерото ще бъдат по-чисти, ще се повиши и биоразнообразието в региона. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов