Избрани Новини

Сергей Станишев втвърди тона към АБВ

Новините

20-01-2014, 06:38

Снимка:

Велко Ангелов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Структури на БСП бързат да декларират подкрепа за "Позитано" 20

След първите остри коментари от БСП по адрес на инициативата на Георги Първанов да насърчи втора лява листа на европейските избори под шапката на АБВ и с водач Ивайло Калфин, изглеждаше сякаш на "Позитано" 20 са решили да спрат изявленията. Както обясни близък до председателя Сергей Станишев - "за да не ги легитимираме и, с надеждата да е "всяко чудо за три дни". Както и, че няма да бързат с наказания за включилите се в АБВ, за да не ги превръщат в герои.

Очевидно обаче е, че страхът от ефекта на АБВ върху социалистическата партия е голям. В неделя Станишев свика национално съвещание на партийния актив - областни и общински председатели, ръководството на парламентарната група, изпълнителното бюро, някои депутати и членове на Националния съвет, министри и др. в Пловдив. Официално, за да обсъдят работата  на Народното събрание, правителството и партията, но неофициално - за да стегнат редиците след първите сътресения. Същият ден заседава в НДК и т.нар. ляво крило в партията, водено от Янаки Стоилов. 

Партийната дисциплина

Междувременно в медиите започнаха да валят информации, как социалистите в Нова Загора издигнали Станишев за водач на листата, как червените в Пловдив са твърдо зад ръководството на "Позитано" 20 или пък на заседание на общинската организация в Перник призовали Първанов да "сложи пушката на стената". В неделя в Пловдив обаче стана ясно, че вече са взети и първите мерки срещу привържениците на Първанов - областният председател на БСП в Монтана Емил Константинов не е бил допуснат до заседанието по заповед на зам.-председателя Димитър Дъбов. Бившият депутат Румен Петков, който е областен председател на плевенската организация съобщи пред Нова тв, че първо са го поканили, а после се обадили да кажат, да не се чувства поканен. Същото е станало с председателя на структурата в Добрич. Може би затова Станишев каза по-късно, че на съвещанието не е чул нито един общински председател да подкрепя АБВ.

Срещата беше закрита за медиите, но след края й пред медиите председателя заяви по адрес на Монтана - "Нека се определят кой къде е". Причината за неприязанта е, че преди седмица социалистите там приеха решение, че ще подкрепят всяка гражданска инициатива, която издигне Ивайло Калфин за водач на листата за европейските избори. Освен това председателят твърди, че "всеки, който е заявил, че ще работи за Калфин е в тежко партийно и уставно нарушение". Станишев нарича "политическа шизофрения" постъпката на Първанов и Калфин, както и "тежка грешка". Според него е по-важно не кой как влиза в политиката, а как излиза от нея. Станишев повтори коментара си от миналата седмица, че АБВ обслужва интересите на основния им опонент ГЕРБ. По повод санкциите, които устава позволява в подобни ситуации каза - "историята на партията показва, че е имало и други случаи, в които едни хора казват, че ще играят срещу БСП, а после се прибират в партията и продължават да дават оценки и акъл. Този опит вече е отразен в устава на партията. Кръстоската на гръцки кон с българско магаре, ражда муле".

Румен Петков отвърна задочно, че се надява да е жив и здрав, за да види как всички, включително и той ще излязат от политиката. Ядосан заради спекулациите (засега), че е имало среща между него, Първанов и Бойко Борисов, на която лидерът на ГЕРБ е обещал финансова помощ за АБВ, той каза - "ще взема да напиша писмо до БСП и да призова жените на ръководството да кажат ходили ли са при Бойко Борисов или не са. Като отварят вратата с една тема, трябва да знаят какво има зад нея. Зад нея съм аз". Намеците са по адрес на Моника Станишева, известен PR експерт с множество спечелени проекти от правителството на ГЕРБ.

"Сергей Станишев си изпуска нервите", коментира и Ивайло Калфин по повод "шизофренията".

Реакцията на лявото крило също беше крайна към АБВ. "Ние ще призовем още веднъж инициаторите на другия проект да замразят политически неговите действия до изборите и БСП да може да отстои радикалната лява политика....От всички, които участват или подкрепят паралелна на левицата листа трябва да се снеме политическото доверие", каза Янаки Стоилов пред БНР.

Плановете за евроизборите

"Земята ще изровя, но ще направя така, че БСП да се представи като първа политическа сила на евроизборите", каза още Станишев. За първи път коментира, че не се вижда като евродепутат. Това обаче не означава, че няма да е водач на листата на БСП, каквито са преобладаващите номинации из структурите. Възможно е след това да се откаже от мястото си в европарламента. Той разкри още, че през 2009 г. Калфин лично го е молил да оглави листата за тогавашния евровот.

Що се отнася до варианта да бъде предложен за еврокомисар от правителството на Пламен Орешарски, той обяви, че позицията не зависи от европейските избори.

От официалното съобщение на пресцентъра на БСП става ясно, че темата за вота през май 2014 г. е била основна в Пловдив. Станишев дори припомнил, че преди три години, когато е бил избран за временен тогава президент на ПЕС, социалистите са имали трима министър-председатели от 27 в ЕС. Към днешна дата са 12 от 28.

"Всъщност ние навлизаме в решаващата фаза на едно политическо противоборство, което има огромно значение и което ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на Европейския парламент, еврокомисията, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия. Имаме всички реални шансове в тази битка социалистите да надделеят, тази битка е ожесточена във всяка една страна и тази битка ще повлияе в много висока степен и на позициите и отношението към България", категоричен бил Станишев.

"При успех на управляващите партии, правителството ни ще получи допълнителна сила, легитимност, доверие за реализация на своята програма. Ако не успеем, ще бъде поставен отново въпросът за предсрочни избори. Наясно сме с това изпитание и отговорност", повторил той формулата, която измислиха с ДПС в края на м.г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов