Избрани Новини

Роми сурвакаха кмета на Сандански на Банго Васил

Мисия

14-01-2014, 13:27

Снимка:

община Сандански

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Банго Васил се чества с тридневни празненства

На 14 януари ромите празнуват един от най-големите си и почитани празници през годината Банго Васил /куцият Васил/ и трае два или три дни

Тогава настъпва и ромската нова година. По този повод традиционно група от 20-30 мъже и жени, начело с лидера на „Евророма” за Сандански и общински съветник Тони Ангелов и неговият колега Аспарух Костадинов посетиха кмета на община Сандански Андон Тотев, съобщиха от пресцентъра.

Освен с много музика и наздравици, празника бе почетен с традиционната пълнена пуйка с ориз и булгур, баница и пита с шоколад. Кметът Тотев пожела на всички да бъдат много здрави  и все така изпълнени с настроение и допълни, че и тази година общината ще се опитва и ще търси начини да подпомага с каквото може ромското население в общината, което е част от Сандански.

Лидерът на „Евророма” Тони Ангелов благодари на кмета Тотев и цялото общинско ръководство, че не затваря вратите си за тях и техните проблеми, и че се надява това винаги да е така.

Ромската група споделиха за някой от обичаите си на този ден като това, че когато се заколи пуйката се взема перо, което се носи цяла година за късмет и берекет. Върху новогодишната си погача  поставят въгленче, което носи благоденствие в семейството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов