Избрани Новини

Документ показва квалификации и знания, придобити извън формалното образование

По разработването на идеята вече работи Министерството на образованието и науката

Днес експерти от РИО – Благоевград се запознаха с програмата и нейните цели. Една от основните идеи е да се създаде система за валидиране на неформално придобити знания, умения и компетентности, предаде е-79.com.

“За тези компетентности лицето може да кандидатства за признаването им, да представи доказателствени материали за това. Има една стройна процедура, която ще оцени верността на доказателствения материал и ще го допусне до изпити, да докаже знания и възможности, при което му се издава документ. Идеята е, че се създава бърз достъп на възрастни хора до професионалното образование, което им отваря вратите към пазара на труда”, заяви Евтимка Бояджиева от РИО - Благоевград.

Според експерти получаването на такъв документ, създава предпоставки за улесняване на трудовата мобилност - както в рамките на държавата, така и извън нея.

„Този документ отговаря на препоръката на съвета на Европа, който препоръчва до 2015 година да започне изграждането на такава система в страните, а от 2018 година тази система трябва да функционира и да осигурява свободен достъп на всяко лице да докаже своите неформално придобити знания и умения“, каза още Евтимка Бояджиева.

Експерти от РИО –Благоевград имаха възможност да се запознаят по-подробно с целите и идеите на проекта. Очаква се до 2015 година да започне реализирането му.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов