Избрани Новини

По-скъпа "Гражданска отговорност" за шофьорите, които извършват нарушения на пътя

Животът

13-01-2014, 09:04

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

След няколко месеца шофьорите, които извършват нарушения на пътя, вече ще плащат по-висока цена за застраховката "Гражданска отговорност". За шофьорите, които спазват правилата, цената на задължителната полица ще бъде по-ниска. Това ще стане възможно със старта на така наречената система бонус-малус, която ще изчислява цената на полицата в зависимост от поведението на шофьора.
За този начин на изчисление на застраховката се говори от години, но все още няма система, която да позволи проверка колко катастрофи е причинил водача, когато той отиде да поднови изтеклата си "Гражданска отговорност". Ситуацията обаче ще се промени до средата на годината.
В момента Комисията за финансов надзор съвместно с Гаранционния фонд, Асоциацията на българските застрахователи и родна софтуерна компания подготвят единна система, в която самите застрахователни дружества ще въвеждат данни за всяка катастрофа, заведена при тях по "Гражданска отговорност" и "Каско", пише  EkipNews.bg.

Около март се очаква да започне тестването на регистъра, а в края на полугодието да се пристъпи към окончателното му въвеждане. След това всеки агент или застрахователен брокер ще бъде задължен да провери дали клиентът е причинявал катастрофи, или не. В зависимост от резултата ще бъде определена и индивидуалната цена на задължителната автополица, което ще даде реален старт на системата бонус-малус. За шофьорите, които често причиняват катастрофи, цената може да скочи до 7 пъти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов