Избрани Новини

Жан-Пиер Оди: Българското правителство не осъди тази недостойна ситуация

Официална позиция на председателя на френската делегация в Групата на ЕНП в ЕП по повод поведението на Сидеров

На 6 януари, по време на полет на България Еър между София и Варна, един френски дипломат бе нападнат от български депутат, Волен Николов Сидеров, председател на крайно дясната партия Атака.

Бидейки жертва на обиди и заплахи, дамата от посолството е трябвало да понесе атаката на Сидеров, който я е обидил по адрес на нейната националност и е изискал проверка на документи й без да има такива правомощия.
Евродепутатът Оди, председател на френската делегация в Групата на ЕНП осъжда по най-категоричен начин подобно поведение, което представлява не само физическо посегателство над представителката на френското посолство, но и посегателство над нейната свободата и достойнството.
Аз съм изумен, че правителството на Република България в лицето на
министър-председателя Пламен Орешарски, както и БСП в лицето на нейния председател Серегй Станишев (впрочем и председател на европейските социалисти) не са осъдили подобно нападение, заяви Жан-Пиер Оди.
Надявам се, причината за мълчанието на българското правителство не произтича от трудния политически баланс в българското Народно събрание след последните избори на 12 май 2013 и коалиционното управление, начело със социалистите и възможно благодарение на изключителната подкрепа на екстремистката партия Атака, посочи той.
Оригиналът на прессъобщението можете да видите тук.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов