Избрани Новини

Аптека в града на фармацията отнесе глоба за неправилно съхранение на лекарства

Крими

09-01-2014, 17:05

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъж отърва глоба за уриниране на публично място в Гоце Делчев

Районен съд-Дупница потвърди две наказателни постановления на Изпълнителната агенция по лекарствата, които налагат санкции на стойност от 2000 лева на аптека в града на фармацията, която държала бракувани медикаменти в кашони

Това не е единственото грубо нарушение в обекта. Инспектори на ИАЛ са установили, че лекарства, които се отпускат само с рецепта са били съхранявани на щандове, видими за пациентите, което също е сред забраните от нормативната уредба.
Съдът отхвърли като неоснователни показанията на управителя на аптеката, че видимите за пациентите лекарства по предписание са били зад стъкло и щанд, тъй като законът забранява не само физическия, но и визуалния контакт на пациента с тези медикаменти.
Лекарствата извън срок били съхранявани в шкаф със секретно заключване, но според закона те трябва да бъдат в обособено за целта място с трайно сигнално обозначение, че лекарствата вътре са блокирани.
В случая се разбирало, че медикаментите в кашона са с изтекъл срок на годност от надписа „Брак”.
В аптеката не са регистрирани предишни нарушения. Решението на Районен съд подлежи на обжалване пред Административен съд-Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)