Избрани Новини

Над 4 000 кукери дефилират в Симитли тази събота

Рекорден брой участници от цялата страна събира фестивалът на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите” тази година

Дефилето е тази събота от 9.30 часа. Зрелищно шоу на стадион „Септември” ще сътворят 27 кукерски групи. Фестивалът събира на едно място кукерски традиции, обичаи и ритуали от цяла България. За първи път в пъстрата програма се вписват кукери от Карлово, Тунджа, Елин Пелин, Калофер, Карлово, Сопот, Сапарева баня, село Пещера, община Земен. Общо 19 са гостуващите в „Симитлия – Древната земя на кукерите” групи, сред които са и познатите кукери, бабугери, станчинари, чауши... от Бургас, Павел баня, Петрич, Гоце Делчев, Кюстендил, от македонския град Пехчево.

Пъстротата на кукерската и сурвакарска традиция от различни краища на България ще се допълва с участието на кукерите от община Симитли. Участиците, домакини са само осем групи. Сред които изконните традиции, запазени в селата Крупник, Полена, Черниче, Полето, Брежани, Железница и в град Симитли. Поради големия интерес за участие от групи от цяла България, тази година, кукерите от град Симитли се явяват само в две, сборни, групи.

Дефилето започва от 9.30 часа в събота, 11-ти януари. Финалът ще бъде отбелязан в късен следобед с парадна масовост и дефиле на всички кукери, участници във фестивала.

Фестивалът се провежда на единадесета поредна година. за първи път кукери се събират на дефиле на стадиона през 2003 година, когато кметът Апостол Апостолов възражда традицията за провеждане на фестивал на кукерските и маскарадните игри.

Тази година „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда под патронажа на министерство на културата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов