Избрани Новини

Бюджетът на ЕС с повече средства за малкия и среден бизнес

Парите

03-01-2014, 16:49

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще има ли увеличение на заплатите

Ще има средства за растеж и заетост, информационни и комуникационни технологии и др.

Европейският съюз започва 2014 година с нов 7-годишен бюджет. В сила вече са и нови правила за отпускане на средства от европейските фондове. Парите, определени за регионалната политика и политиката на сближаване до 2020 година са в размер на 366 милиарда евро (при 347 милиарда евро за предходния програмен период 2007 - 2013 г.). Това е около една трета част от евробюджета, съобщават от ТПП Стара Загора.

Средствата вече няма да отиват предимно за проекти, свързани с инфраструктура. Ще бъдат насочвани най-вече към мерки за растеж и заетост, малък и среден бизнес, информационни и комуникационни технологии, изследвания и иновации, както и за справяне с климатичните промени и енергийната зависимост.

Получаването на средствата ще е обвързано с наличието на национални стратегии, ориентирани към измерими икономически и социални резултати, и ще зависи от спазването на финансовата дисциплина и от ефективността на системата за обществени поръчки в съответната страна.

Нови правила има и за парите за селско стопанство - за следващите 7 години те са общо 362 милиарда евро. Предвидени са специални стимули за млади фермери, както и за малки ферми, а размерът на преките плащания за селските стопани ще зависи от това дали те са въвели екологични практики, които са полезни за околната среда и климата. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов