Избрани Новини

Най-любопитните обичаи за Нова година

Трапезата трябва да бъде богата и пищна, но е спорно какво трябва да е основното блюдо

Часове преди настъпването на новата година, всеки следва определени традиции и ритуали, които е научил от семейството си и за които вярва, че ще му донесат здраве и късмет. Вижте някои любопитни обичаи за Нова година по света и у нас.

Любопитни обичаи за Нова година в България

Подобно на коледната, новогодишната трапеза у нас трябва да бъде богата и пищна, отрупана с различни ястия и красива подредена. Колкото повече блюда има на масата, толкова по-голямо ще е изобилието през новата година и толкова по-плодородни ще са земите.

Спорен е въпросът какво да бъде основното ястие. Някои казват, че на трапезата задължително трябва да има ястие с птиче месо, докато според други така ще излети късмета. Същият е и казусът със свинското. Едни твърдят, че е на хубаво, други вярват, че носи лош късмет, защото прасето рие в земята.

Важно място на новогодишната трапеза заема баницата с късмети.Традицията повелява тя да бъде нарязана на толкова парчета, колкото са членовете на семейството, плюс едно допълнително за къщата. По стар обичаи в баницата трябва да се сложат освен късмети и дрянови пъпки. След като всички опитат от традиционното ястие, хвърлят дряновите пъпки в огъня. Ако изпукат, е на хубаво.

На новогодишната трапеза трябва да има и орехи. По тях се гадае дали ще е здрава година. Ако ядките вътре са хубави, тогава семейството няма да има болести и здравословни проблеми.

Казват, че сутринта на 1-ви януари е най-доброто време за гадаене, защото тогава съдбата подсказва най-вярно. На кафе, на боб или с конец са най-разпространените методи за врачуване в началото на новата година.

Сутринта от първия ден на новата година не се изхвърля боклука, защото хората вярват, че е на лошо.

Любопитни обичаи за Нова година по света

В Италия имат традицията на Нова година да поставят на перваза на прозореца запалена свещ и до нея монета, за да бъдат всички здрави и щастливи.

В някои части на Гърция пък използват последните часове от старата година за партия игра на карти. Който спечели, той ще се радва на най-много успехи през следващите 12 месеца.

В Англия е прието, когато ходиш на гости на Нова година, да носиш със себе си въглен, за да го хвърлиш в огнището на домакините. Идеята е огънят да не спира да гори цяла година, а семейството да е здраво и сплотено.

В Испания пък по стар обичай на Нова година слагат грозде на трапезата. Когато удари 12 часа, всеки бърза да изяде 12 зърна от плода, като на всяко си намисля по едно желание за предстоящата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов