Избрани Новини

Негово Величество - Кромидът!

Уникалните лечебни качества на лука са познати от древността, когато хората вярвали, че характерният му мирис гони всякакви болести, заради което го окачвали в къщите си. Те били убедени, че лукът дава сила и мощ на воините и задължително го включвали в храната им преди битки.

Стимулира храносмилането

 

Съвременната наука обяснява терапевтичните свойства на кромида с богатия му състав и съдържащите се в него фитонциди, вещества с бактерициден, антивирусен и антигъбичен ефект. Той съдържа още 86,3% вода, 10,5% въглехидрати, малко протеини и мазнини и минералите калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо. Витамините в него са С, В1, В2, РР и Е.

Отличителните му характеристики са етерично масло, биофлавоноиди с антиоксидантен ефект, органични киселини, аминокиселини, пектин, фитохормони. Кромидът е богат на етерични масла и органични киселини, които стимулират храносмилането   - повишават апетита, усилват отделянето на стомашни сокове, подобряват преработката и усвояването на погълнатите продукти, подобряват дейността на черния дроб и жлъчката.

70 гр лук дневно напълно удовлетворяват потребностите на организма от аскорбинова киселина. Минералните соли, които се съдържат в него, нормализират водно-солевия обмен, а острият вкус провокира апетита.  Лукът се използва за приготвяне на почти всички ястия в кухнята. Луковиците му омекват при готвене и вкусът им става сладък. 

 

Хапвайте го редовно за дълголетие

 

Народната медицина познава и уважава лука като незаменима храна, но и като лекарство за много болести. Древните славяни имали такава мъдрост: “Лукът от 7 болести лекува”. Наистина лукът притежава универсални лечебни качества. Почти няма болест, при която да не се препоръчва. Предполага се, че редовната му употреба е в основата на дълголетието.

Пресният лук предпазва от кариеси и натрупване на зъбен камък. Сокът му предотвратява възпаленията и кръвотечението от венците и развитието на пародонтоза. При ужилване от оса помага налагането с кашичка от суров лук.

 

Полезни рецепти

 

Ако имате усещане за дискомфорт в храносмилателната и отделителна система - газове, запек, колики, киселини, опитайте следното.
Настържете и прецедете през двойна марля достатъчно кромид лук, за да получите 1 ч. ч. сок от него. Смесете с още толкова пчелен мед. Разбъркайте добре и го съхранявайте в стъклен съд на хладно. Взема се по 1 с. л. 3 пъти на ден 1 час преди хранене или 2-3 часа след хранене в продължение на 2 месеца.

При болно гърло, фарингит и бронхит народната медицина препоръчва:
- в продължение на 3 мин. дъвчете лук, за да убиете всички бактерии в устата
- отвара от лук - 20-25 грама лук се сваряват в 200 мл вода или мляко. Изпива се на два пъти през деня. Още по-голям ефект ще има, ако прибавите малко мед и сок от лимон.
За инхалации - в гореща отвара от лайка добавете сок от лук и лимон. Покрийте главата си с хавлия и вдишвайте в продължение на 5-7 минути изпаренията с фитонцидите на лука и етеричните масла на лайката.

В древността лукът е бил използван за лечение на трудно зарастващи гнойни рани, порязвания и изгаряния. Настържете една глава лук на едро ренде, сложете кашицата върху чиста марля и я наложете върху травмирания участък. Направете превръзка и не я сваляйте, докато сокът не изсъхне. Оказва обезболяващ и противооточен ефект при натъртвания.

 

Срещу лунички и косопад

 

Лукът премахва луничките по лицето и спира падането на косата. За укрепване на косъма втривайте 1-2 пъти седмично лучен сок или кашица в корените на косите или мийте косата с отвара от лучени люспи. Според проучване в Австралия сокът от лук може да въздейства при локална плешивост. Лученият сок, който е алтернативно средство срещу инфекции, при оплешивяването играе ролята на локален стероид. Известно е, че патогенни гъбички са причина за различни заболявания по кожата и скалпа и бактерицидното действие на лука тук активно се проявява.
Твърди се, че ако към 25-годишна възраст започнете редовно да правите лучена маска на лицето, към 50 години няма да имате бръчки, защото лукът регенерира клетките на кожата. Измийте кожата на лицето и нанесете малко подхранващ крем. Настържете лук със ситно ренде, сложете го в марля и изстискайте сока в чашка. Добавете малко мед и с получената кашица намажете кожата на лицето и шията. След около 30 минути измийте маската със среда от хляб и студена вода. При алергия към лука не прилагайте тази маска!

Ако през лятото сте на къмпинг, за борба с комарите през нощта оставете близо до вас глава лук, разрязана на две. Лукът наистина е природното решение на много наши проблеми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов