Избрани Новини

Честит рожден ден на бейзбола!

Животът

30-12-2013, 12:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Според историците (защото версиите за появата на бейзбола са доста),игрите с удряне на топка или други подобни предмети датират още от 3-тото хилядолетие преди Христа.

Според тях, в Египет са открити рисунки, на които ясно личи как по време на някакъв религиозен ритуал се провежда игра, при която част от хората гонят топка, удряна с пръчка от друг човек. От стотици години подобни игри са познати и в Китай, открити са и  свидетелства при Инките в Перу. При всички тях се използват дървени пръчки или сплескани и цилиндрични „бухалки“ за удряне на топка.
През 18-ти век в Англия е много популярна играта Раундерс (Rounders). Някои сочат точно нея като предшественик на бейзбола, което доказват с наличието на няколко важни елемента от правилата:представител на единия отбор се опитва да удари подавана от противника топка, за да я вкара в игра и след удара се обикаля игрището.
Тази игра и сега е популярна сред учениците в много англоезични държави и бивши колонии на Великобритания.
Подобна популярна игра по онова време в Англия е била и „Една стара котка“ (One Old Cat), малко съкратен вариант - една база и трима играчи. Нито правилата, нито броят на играчите били фиксирани, като това довело до „мутирането“ на играта в „Две стари котки“ и „Три стари котки“ – според числеността на играчите и броя на базите.
В последствие на базата на Раундерс играта в Англия се развива Крикетът (Cricket), а в Европа намира отражение в други подобни игри с топка.

Така например, в Австрия подобна игра е популярна от тогава като Кайзербал (Kaizerball), а в Германия като Шлагбал (Schlagball).
Къде и кога точно се е родил бейзболът? Това и самите американци не могат да кажат със сигурност, макар бейзболът да се води американски спорт по националност.
Според историческите данни, за бейзбол първо е писал Негово преподобие Томас Уилсън, от Мейдстоун, графство Кент, Англия. През 1700 г. той възмутено описва бейзбола, като играта, която се играела по онова време в Неделята – ден за черква.
Десетилетия по-късно, през 1845 г., играта се преселва в Северна Америка, където се превърнала в национален спорт. За американците „създател“ на бейзбола е Александър Джой Картрайт – младши, човекът създал първия отбор (Ню Йорк Никербокерс), очертал формата на игрището, и написал първите правила на играта. Няколко години по-късно се състоял и първият официален мач между отборите на „Ню Йорк Сборен“ и „Ню Йорк Никербокерс“, завършил с победа 23:1 за „Никербокерс“.
От тук нататък следва бурно и лавинообразно развитие на спорта, което води и до първия професионален отбор още през 1865 г.
В момента съществуват две професионални лиги: Националната и Американската.
Шампионите на всяка от тях се класират за „Световните серии“, където в 7 мача се определя „световния“ шампион между тях.
Националната лига се създава на 02 Февруари 1876 г. Американската се създава на 28 Януари 1901 г.
С Втората Световна Война, бейзболът се завръща в Европа. От тогава насам се появяват много бейзболни отбори из цяла Европа. Постепенно добива доста прилични за подобен нетрадиционен спорт размери. Създава се и Международна Бейзболна Федерация, която провежда световни първенства. Бейзбола навлиза и в много други държави, като някой от тях се превръщат в най-големи конкуренти на американците, че даже са и по-добри: Куба, Япония, Тайван, Корея. В момента почти няма страна, в която този спорт да не се развиваи да не печели привърженици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов