Избрани Новини

Втора употреба – плюсове и минуси

Дрехи

Плюсове

Тръпката при пазаруването на дрехи second hand идва от невероятно ниските цени, на които се предлагат, и интересните модели, които могат да бъдат намерени. Тези дрехи са употребявани, но въпреки това са годни за употреба, след като претърпят обработка. Тъй като дрехите втора употреба са единични бройки, може да сте сигурни, че няма да се разминете по улицата с някой със същия аутфит. В магазините понякога могат да се открият поли и блузи на известни модни марки, стократно по-евтини от началната им продажна цена. Това всъщност са истинските находки в second hand морето.
Сред дрехите втора употреба има и такива, които са абсолютно нови, дарени от семейства, на които са излишни, или са използвани като демонстративни на манекени в магазини за дрехи и текстил. Добрите търговци подлагат дрехите на допълнително третиране, освен задължителното дезинфекциране, като дават дрехите за пране и гладене. Изгладени, меки и ароматизирани, дрехите втора ръка понякога трудно могат да се различат от новите.

Минуси


Според Наредба за здравните изисквания към дрехите втора употреба магазините, в които се предлагат такива, трябва да са проектирани, изградени и устроени съгласно определени изисквания. Тези изисквания обае не винаги се спазват. Всеки ден ставаме свидетели на това как кафенета се превръщат в магазини, а ресторанти за бързо хранене в аптеки. Дрехите втора употреба трябва да са почистени и дезинфекцирани; да са без видими дефекти и петна, както и да са здрави. Всяка партида дрехи се придружава от документ, удостоверяващ, че е извършена такава дезинфекция, като е описан и методът на обработка и видът на използвания биоциден препарат. В магазините обикновено се усеща специфичната миризма на тези препарати, с които са третирани тъканите. Някои търговци, целящи бърза печалба, прескачат тези условия и тогава хигиената на дрехите е под въпрос. Носенето на такива дрехи може да предизвика алергии или да се заразите с гъбички от обувките.

Пердета, чанти, играчки

Плюсове


Основните плюсове при пазаруването на пердета, чанти и играчки втора употреба отново са цените и разнообразието. Често се случва в търсене на текстил за дома все да не можем да открием най-подходящия десен и принт в специализираните магазини. Откриваме го обаче в магазините за second hand, при това на прилични цени. Попаденията на маркови стоки също са възможни.

Минуси


Някои хора не могат да преодолеят мисълта, че ще имат вещи, ползвани от друг човек. Съображенията може да са чисто здравословни, но и свързани с това, че човекът може да е имал лоша карма, която посредством тях да се пренесе и на купувача. За всички тях, също като за дрехите, трябва да се внимава дали имат нужните документи за дезинфекция. Наредбата за състоянието на дрехите и вещите втора употреба забранява продажбата на дрехи за деца до 1-годишна възраст, лично бельо, бански костюми, обувки и детски играчки втора употреба.

Автомобил

Плюсове


Със закупуването на кола втора употреба спестявате най-вече от цената. За малко пари може да си купите желания от вас модел, който като чисто нов е поне двойно по-скъп, следователно непостижима цел. От сумата, на която се оценява автомобила, зависи застраховката, която ще платите след това. За ориентир при нея служи т.нар. Schwacke каталог. В него се посочва колко е струвала колата като нова, коя година е произведена, какво е оборудването, и т.н. Ниската продажна цена и факта, че колата е втора употреба, предполага по-ниска застрахователна вноска.
Евтините коли втора употреба са подходящи за начинаещи шофьори. Те все още не са толкова сигурни на пътя, така че дори и да претърпят някакво пътно произшествие, няма да повредят много скъпо имущество.
Ако купите кола директно от предишен собственик, стига той да е коректен и етичен, винаги може да ви посочи плюсовете и минусите й. Някои хора подаряват и допълнителни аксесоари за превозното средство, тъй като вече няма да ги ползват – зимни гуми, ремъци, тапицерия за седалки. Ако колата е поддържана в официален сервиз, тя има досие, което може да бъде проверено и да се установи реалното й състсояние.

Минуси


Преди една кола да бъде изложена за продажба в автокъща, тя непременно претърпява козметични промени, за да изглежда по-добре. Но именно защото са козметични, те могат да прикрият само някои дребни дефекти, а сериозните повреди да останат скрити. Дефектите се проявяват 2-3 месеца след закупуването на колата. За да не давате големи суми пари тогава, по-добре платете по-малка на майстор, който да ви придружи и да огледа колата преди да я купите. Избирайте колата втора употреба и според страната, от която е внос. Най-лоши, заради разбита ходова част са италианските, най-добри – швейцарските и австрийските. Пътищата в тези страни са идеално гладки и равни, а хората сменят колите си на около 5 години, което значи, че може да попаднете на много запазен модел.
При колите втора употреба има опасност да се окажат крадени и обявени за търсене в чужда страна. Този вид престъпления са обвързани със застрахователни измами – собственикът получава сумата от застрахователя, продавачът получава парите за автомобила от вас, а вие не получавате нищо, защото властите конфискуват колата, а парите за нея вече са платени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов