Избрани Новини

Около 7 000 чужденци посрещнаха Коледа в Банско

Мисия Банско

27-12-2013, 11:05

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Део се изръси предпразнично, мести се в Банско

Големите ски курорти Банско, Пампорово и Боровец са пълни с туристи, въпреки липсата на достатъчно естествен сняг, похвалиха се хотелиери.

В Банско посрещнаха Коледа над 5000 гръцки туристи, а англичаните са около 2000 души, съобщава “Труд”. Българите също са 2-3 хиляди, но те предпочитали да спазват традицията за Коледа да са у дома, коментираха от бранша.

Потокът към курорта се засили, въпреки че Банско влезе в т. нар. висок сезон. Цените на нощувките в курорта вече са с 20% по-високи. Леглото в тризвезден хотел е над 40 лв., а в четиризвезден – над 60 лв. Няколко писти в момента работят на изкуствен сняг и са пълни със скиори. Един от тях е и бившият лидер на ДСБ Иван Костов, който се слави като любител на белия спорт.

За Нова година всички места в Банско вече са заети. Гостите са от Гърция, Русия, Румъния, Македония, Сърбия, Великобритания, не са малко и българите. Очаква се над 15 000 туристи да посрещнат 2014 г. в курорта.

Базите в Боровец и Пампорово са 90% пълни, а за Нова година в повечето хотели места вече няма. Над 6000 души изкараха Коледа в Пампорово, съобщи шефът на Регионалната туристическа асоциация “Родопи” Пантелей Мемцов. Българите, дошли със семействата си, избират среден престой от 3 до 5 дни.

По 5 дни карат и македонци, руснаци, турци. “Има туристи от всички балкански страни в момента”, каза Мемцов. По една седмица почивка карат и англичаните. Снежната покривка при ски плац “Студенец” е 20 см, а на връх “Снежанка” – 30 см, съобщиха от планинската спасителна служба. Условията за ски в Пампорово са най-добри в страната в момента, каза Мемцов.

В Чепеларе базата е пълна за празниците. Основно българи почиват и в родопския град, карат си цялата ваканция до 6 януари, каза шефът на местното хотелиерско сдружение Съби Маданков. Много семейства от страната избраха за почивка селата край Смолян. За Нова година хотелите в Чепеларе също са 100% заети. Резервирани са и къщите за гости по Арденското корито.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов