Избрани Новини

2,3 милиона български граждани не са здравноосигурени

Безпрецедентно е вече, че през последните месеци на 2013 година 2,3 милиона български граждани са здравнонеосигурени и когато говорим за солидарност тази цифра свети като червена лампа.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус” народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова, министър на здравеопазването в периода от 21 март 2012 година до 13 март 2013 година. „Безспорно е, че в здравноосигурителния модел, който функционира в България, се наблюдава тенденция за това – все по-малко български граждани да са солидарни с останалите и да са ангажирани със системата на здравно осигуряване”, допълни Атанасова. По думите й, за да има солидарност означава, че всички трябва да внасят толкова пари за осигуровки, колкото е определил законът и това е смисълът на солидарността – да ползват тези, които се нуждаят от здравна услуга и съответно фондът да заплаща за тяхното лечение.

Според нея, се наблюдава много тревожна тенденция на повишаване на броя на неосигурените лица на повишаване на броя на тези, които търсят медицинска помощ чрез гарантираната от държавата спешна медицинска помощ на броя на хората, които нямат достъп до личния си лекар, нямат достъп до специалист.

В тази връзка мерките, които тепърва, защото до този момент не са осъществени, трябва да бъдат предприети са именно към това да се повиши, както доверието в системата, но не като имагинерно понятие, а да се повиши чрез това всеки да е солидарен с останалите, защото аз не съм съгласна да се плащат от моите или на всеки задължен и добронамерен към системата лечението на хора, които или нямат основание или аргумент да се осигуряват, а имат възможност или такива, които не са в толкова незавидно социално положение (хора, които имат на всяка къща сателитна чиния), а нямат 16 лева за здравно осигуряване, каза още Десислава Атанасова. Тя подчерта, че е за конкуренцията между няколко здравни каси.

„Аз многократно съм заявявала, че сме обсъждали много пъти до колко трябва да бъде отговорна Националната здравноосигурителна каса като осигуряваща институция и за какъв пакет дейности по медицинските специалности. Тези разговори сме ги водели още когато не съм била в качеството на министър с предходните ръководства на министерството”, допълни тя. По думите й, са били обсъждани много модели, защото основна цел на ГЕРБ по време на своето управление е била да има реформа и по отношение на здравноосигурителния модел. Тогава стигнахме до изводът, че или НЗОК трябва да осигури един основен пакет, който да е гарантиран за всички български граждани, но преди да се стигне до там, трябва да има сериозно остойностяване на медицинските услуги. След това да бъде въведено доброволното здравно осигуряване и допълнително здравно осигуряване. Т.е. винаги сме говорили за двустълбов или тристълбов модел.

Аз считам, че както конкуренцията между лечебните заведения, така и конкуренцията между различни осигурителни институции би довела до по-добро качество за пациента, който традиционно по дефиниция следва да бъде в центъра на системата, каза още Десислава Атанасова.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)