Избрани Новини

Редникът, препикал паметника в Карлово: За какво да се извинявам?

Животът

23-12-2013, 13:08

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Имало опит проблемът да се превърне от битов в етнически, оплакаха се тримата войници, участвали в пиянския скандал

"За какво да се извинявам?", попита редник Моско Пънгов - един от тримата "герои", препикали паметника на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово.

Той, заедно с Рафет Сакатов Мустафа Бекташ се оплакаха пред БТВ, че Ивайло Пръмов, който пострада от техните юмруци и шутове, не им направил културно забележка, а ги напсувал, пише novini.bg.

"За какво да се извинявам? Няма такова нещо да сме се изпикали върху паметника", каза участникът в пиянското сбиване на 7 срещу 8 декември, за което се разбра едва седмица по-късно. След почерпка в карловска дискотека, четирима рейнджъри тръгнали към домовете си. Ибрям Камерлов отишъл за такси, а Рафет Сакатов вървял след него. Редниците Моско Пънгов и Мустафа Бекташ изостанали, защото им се ходело до тоалетна. Отричат обаче да са уринирали върху паметника.

"Ние не сме уринирвали върху паметника. Аз уринирвах под чешмичката, под храстите, в храстите, в страни. Не сме уринирвали на паметника. Как може да пишат, че сме? По-културно ли е на стена от друга страна?", обяснява Мустафа Бекташ с обяснението, че са пили.

"Ивайло Пръмов твърди, че съм пикал върху паметника. Той няма с какво да се оправдае, защото той ме обиди и ме напсува, предизвика да стане този скандал. Просто ме предизвика, настигнахме го и го ударих просто", обясни Пънгов.

Жертвата на побоя разказва, че не е видял точно къде е случката. "Не съм видял точно къде - отгоре или отстрани. Казах им да се съобразяват, че са в България и това е", казва Ивайло. Той отнесе от тримата рейнджъри побой и удар по главата с бутилка.

"Слязох на полицията, изчакахме линейка, зашиха ме, три дни в болница, комоцио и това е", добави той. Мустафа Бекташ потвърди, че не се срамуват от нанесения побой, а от обвиненията в оскверняване на паметника.

"Те пишат, че сме плюли и пикали на паметника", заяви той. Ивайло Пръмов отказа да посочи дали е бил обиждан от войниците и дали е бил наричан "гяур". Според рейнджъра Рафет Сакатов се цели проблемът да се превърне от битов в етнически. По думите на Пръмов той няма отношение към хората от ромски произход - те са българи.

"Живеят в България, да се съобразяват с българските закони и са българи. Аз нямам политически убеждения", каза той. Прокуратурата и военните изясняват ролята на всеки от четиримата рейнджъри в инцидента.

"Тези 3 или 4 души не са лицето на Българската армия. Тези момчета обаче отговарят на критериите да бъдат военнослужещи", обясни ген. Димитър Шивиков, началника на 61 Стрямска механизирана бригада. По думите му те действително са проявили агресия в една битова ситуация, нисък морал и липса на ценности, но са надеждни и са минали психотест за военна служба. Полк. Цветан Цветков, експерт "Окомплектоване с военнослужещи" в дирекция "Управление на човешките ресурси" в МО заяви, че случката е станала в извънслужебно време. "Единствено имат задължение при повикване да се явят. Това им е задължението в извънработно време. Но като всички останали граждани, аз не ги защитавам, те са длъжни да спазват законите", каза още той.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)