Избрани Новини

Бюджетът на Казанлък - бюджет на разумните възможности

Общината приключва проекти за 2 млн.лв.

Общинският бюджет на Община Казанлък за следващата година е в размер на 36 900 000лв., в т.ч. за делегираните държавни дейности 21 552 000 лв., за местни дейности 15 000 000 лв. За дофинансиране на делегираните държавни дейности е предвиден ресурс от 817 000 лв. 

Макрорамката на проектобюджета е завишена с 622 000 лв. спрямо първоначалния план за 2013 г., което е в резултат на допълнителни средства в делегираните държавни дейности като здравеопазване, образование и социални дейности по увеличени Единни разходни стандарти.

Кметът Галина Стоянова подчерта, че 2014 г. е последната от първия програмен период с европейско финансиране.

Община Казанлък приключва проекти по оперативните програми на ЕС, които изискват собствено финансиране в размер на 2 млн. лв., а проектите, по които работи Община Казанлък са на обща стойност близо 79 млн. лв.

Кметът акцентира върху факта, че проектобюджетът за 2014 г. е разработен въз основа на разумно залагане на приходи и разходи.

Основните цели, които си поставя общинският бюджет ’2014, са осигуряване на ресурс, включително и кредитен, за мостово финансиране и съфинансиране за спечелените проекти, които приключват през следващата година. Втората цел е продължаване строителната програма на Общината  и асфалтирането на улици в града и населените места. Третата цел е намаление на просрочените задължения чрез ефективно управление на ограничения финансов ресурс.

Стоянова посочи, че за 2013 г. ще бъдат разплатени общо 1 620 000 лв. по наследените задължения.

По-големите проекти, върху изпълнението на които ще се акцентира през 2014 г., са Интегрираният воден проект, Етап 2 – за реконструкция на Градската пречиствателна станция край с. Овощник, Изграждането на три Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище, проектът „Подобряване на физическата и жизнената среда на градския център“, туристическият проект „Долината на розите и тракийските царе“, социални и образователни проекти, внедряване на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“, проектът за изграждане на ВиК в гр. Крън, проектът „Подкрепа за следващия програмен период“, който касае 35 обекта в обособените три зони в града, съгласно ИПГВР, и редица други. Проект, който ще стартира в началото на 2014 г., за довършване ремонта и обновяването на Младежкия дом е по проект „Красива България“.

В Инвестиционната програма са заложени ремонт и асфалтиране на улици, след подмяна на водопроводната система от „ВиК“ ЕООД в града и населените места, както и други инфраструктурни дейности като ремонт на обекти с обществено значение, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детски заведения и социални домове и други.

Кметът Галина Стоянова подчерта в заключение, че приходите в общинския бюджет, независимо дали идват директно от местните данъци и такси или като държавна субсидия, са средства от данъкоплатците, затова Община Казанлък разходва всяка стотинка от тях по предназначение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов