Избрани Новини

Приключи 2013 година за парламента на Банско

С дневен ред от тринайсет точки приключи 2013 година за местния Парламент на Банско


В началото на заседанието на Общинския съвет, общинските съветници изслушаха кмета Георги Икономов по казуса със запорирането на сметките на Община Банско.До този драстичен ход се стигна в изпълнение на решение № 17 на ВКС от 15.02.2008год. по гражданско дело № 102 от 2006год. От изложението на градоначалника  стана ясно, че е постигнато споразумение за погасителен план на изискуемите 795 000лв, дължими от Общината на “Благоустройствени строежи ООД” за изпълнение на пътно-строителни дейности по трасето “Добринище – Хижа Гоце Делчев”, извършени през далечната 2002 година на стойност 276 000лева  Общината трябва да внесе 1/3 от сумата в рамките на тази работна седмица.Кметът предупреди съветниците,че в момента се водят нови три дела срещу Общината за незаконно обогатяване за сметка на контрагенти по договори в периода 2007-2010година.
Във връзка с изложеното от Георги Икономов, общинския съвет взе решение за създаване на  комисия, която да провери обстоятелствата по възникналия казус. 
В рамките на заседанието общинските съветници изслушаха Георги Пидов- началник участък към ВиК гр.Банско и Йордан Каназирев,представител на фирмата-изпълнител на Проекта за рехабилитация и изграждане на ВиК мрежа, които предоставиха информация относно предприетите мерки за безпроблемно водоснабдяване с питейна вода по време на предстоящия зимен сезон.От провелата се дискусия стана ясно, че е необходимо по-ефективно взаимодействие между фирмата,изпълнител на Проекта. и ВиК дружеството, за да не бъдат допускани аварии през активния туристически сезон,както това се случи на 6-ти декември тази година. Представителят на фирмата-изпълнител предупреди, че в много случаи,авариите са неизбежни, поради остарялата канализационна система. Георги Пидов пое ангажимент да представи пред ВиК Благоевград мотивирано искане за средства за ремонт и възстановяване на най-тежките участъци, които не попадат в обсега на големия проект.
Местните парламентаристи приеха изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени за услуги на територията на Община Банско. Промяната се налага предвид приетата Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите, в изпълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, както и актуализирания от администрацията на Министерски съвет Списък за унифицираните наименования на административните услуги.
Приета бе  и Наредба за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна програма за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Банско. Промяната на Наредбата се налага от приемането на Закона за публичните финанси, който ще влезе в сила от 01.01.2014год и който отменя Закона за общинските бюджети.
Поради отмяна на прилаганата до момента Наредба за условията за реда и съставяне, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на Общината бе приета Наредба за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти за поемане на дългосрочен общински дълг по чл.4 от Закона за общинския дълг.
В предвид изменението и допълнението на Закона за местните данъци и такси, Общинския съвет прие промяна в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Общината. Промените засягат данъчни облекчения на имоти с данъчна оценка до 1680лв. Данъчно облекчение при облагане с данък върху превозните средства на МПС, в зависимост от екологичните стандарти по отношение емисионните норми на парникови газове, които отделят. 
Местните парламентаристи приеха редица други предложения от оперативен характер.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов