Избрани Новини

Вампири и таласъми за Сирни заговезни в музея

Бургас Лайф

19-12-2013, 16:07

Снимка:

БНР, архив

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чудния свят на Коледните празници показват в 3 дни от Бургаския музей

Поради силният интерес, проявен от страна на бургазлии екипът на РИМ-Бургас подготвя втора лектория

Повече от 200 деца и ученици от начален, среден и горен курс само за няколко дни посетиха обявената в РИМ-Бургас Коледна седмица. Иконната зала на Историческата експозиция на ул. „Лермонтов” 31. Поради големия брой желаещи се наложи да бъде изготвен график на посещенията. В него бяха включени училищата, успяли да се обадят първи – ОУ „В. Априлов”, ОУ „Св. Княз Борис”, ОУ „П. Р. Славейков”, ГЧЕ „Васил Левски”.

Специалистите от РИМ-Бургас подготвиха увлекателни лекции и презентации на темите „Коледната елха – ела, бор или смърч” (Божана Рибарова), „Какво знаем за бъдника и сурвачките” (Пламена Кирова), „Какво можем да научим от живота на светците?” (Иванка Делева), „Народната традиция на Игнажден” (Красимира Дубарова), „Символика на прехода от Игнажден до Коледа” (Росица Топалова). Някои от тях бяха представени по няколко пъти. На Игнажден (20 декември) очакваме Литературнното общество от ГПАЕ „ Гео Милев” с ръководител г-жа Дора Лазарова.

На 19 декември малките коледарчета от ЦДГ 28 „Детелина” обиколиха музейните къщи, вдъхновено благославяйки стопаните за здраве, късмет и берекет.

Поради силният интерес, проявен от страна на бургазлии екипът на РИМ-Бургас подготвя втора лектория. Тя ще се проведе в дните около Сирни Заговезни, в периода на кулминацията на кукерските игри. Темата ще бъде „ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов