Избрани Новини

Ахмед Башев: Станахме свидетели на поредния политически гьонсуратлък и хленчене пред европейските посланици

Проблемите с изкупуването на тютюна предизвикаха спор между ГЕРБ и ДПС в началото на пленарното заседание днес, съобщи trud.bg. В изявление депутатът от ДПС Ахмед Башев разкритикува остро политиката на ГЕРБ спрямо тютюнопроизводитилети. От опозицията пък обвиниха движението във феодализъм.

Ахмед Башев се обърна към Цветан Цветанов за политиката на ГЕРБ, довела до лошото състояние в сектора за изкупуването на тютюн. Той посочи и предприетите от ГЕРБ мерки, които са довели до сегашното им лошо положение.

„Станахме свидетели на поредния политически гьонсуратлък и хленчене пред европейските посланици. Никой не вярва на плача на Цветан Цветанов за проблемите на тютюнопроизводителите. Когато ДПС беше в управлението, те нямаха проблеми с изкупуване на произведеното от тютюнопроизводителите. Проблемите на тютюнопроизводителите започнаха с идването на ГЕРБ на власт. Първо - посегнаха на премиите, за първи път Борисов, Цветанов и Дянков въведоха 10% данък за земеделските производители. Никое българско правителство преди това не си позволи подобно нещо. Наглостта ви стигна до там, че да облагате с данък навесите, колибите за тютюн", каза Башев.

„Голямото ви престъпление, г-н Цветанов, и на вашите народни представители от Благоевград беше, че отменихме законовите гаранции за тютюнопроизводителите и ги оставихте на произвола на съдбата. Ако днес тютюнопроизводителите имат проблеми с изкупуването, това е резултат от престъпната ви политика, която ние ще поправим", допълни той.

От ДПС настояват Министерски съвет в новия планов период да направи необходимото за адекватна защита на отрасъла. „Тези, които ликвидирахте отрасъла и докарахте тютюнопроизводителите до просешка тояга, да наведат глави, а не да ронят крокодилски сълзи", каза още Башев.

Цвета Караянчева посочи, че по времето на ГЕРБ са били договорени годишни доплащания от 83 млн. лв. от Брюксел. ГЕРБ е либерализирала и пазара на тютюна, което е довело до повишаване на цената му. Тя каза още, че сега се прави опит да се върне Фонд "Тютюн", за да "се разнасят куфарчета".

От своя страна Цветан Цветанов посочи: „Г-н Башев, вашето изказване го приемаме като поредната заплаха, която отправяте към избирателите в Благоевградския регион. Искаме да защитим всички наши избиратели и всички граждани, които живеят в тези региони".

„През миналата година изкупуването на тютюна приключи декември месец на средна цена 8 лв., имаше цени и от 12 лв. В момента хората не получават необходимите пари, защото няма изкупуване и цената е под 6 лв., а целта е да се стигне и до 2 лв.", заяви той.

„Има пълен феодализъм и аз не знам защо колегите от БСП са абдикирали от този регион (Благоевград), защото българските мюсюлмани, българските християни, българомохамеданите, които мислят по-различно от ДПС са мачкани и това не трябва да го допускаме като национално отговорни партии, защото всеки има право на избор и всеки може да говори това, което е неговата болка", допълни Цветанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)