Избрани Новини

В Кърджали назначавали на работа, само ако говориш турски?

Животът

17-12-2013, 15:39

Снимка:

Нахит Догу

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В града се чуват само турски думи, разказва момиче в социалните мрежи

Из социалните мрежи набира скорост писмо на момиче от Кръджали. В него то разказва как не може да си намери работа, защото не говори турски език. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Здравейте! Момиче съм на 18 години и живея в град Кърджали. (българка съм… много от вас смятат, че всички в тази град и областта са от турски произход). Та това е и моята тема. Нашият град е много красив, обичам го. Но ме боли да гледам на къде отиват нещата. Кърджали не е голям град, но по-голямата част от населението е от турски и ромски произход. Тази година съм абитуриентка и със семейството ми решихме, че е добре за семейният бюджет да започна работа. Защото освен разходите по бала искам да се запиша за шофьорските курсове. Проверих в доста заведения и на всякъде едно и също: “Владееш ли турски език?”. Когато отговоря, че не знам, следва един доста неуместен за мен въпрос: “Как така не знаеш турски, нали живееш в Кърджали?”. И тогава просто нямам никаква представа какво да направя или кажа.

Как е възможно в 21 век в български град да трябва да знам турски език, за да започна работа? Едва ли не аз трябва да се чувствам виновна и неука, че не знам турски. А да не говорим за магазините. Влизаш и те засипват куп турски думи и когато помоля да повторят на български, защото не съм разбрала ме гледат все едно съм човек втора ръка.“



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов