Избрани Новини

Край на мълчанието! Бербатов се „престраши” да говори пред български вестник

Бербатов даде първото си интервю за български вестник от повече от година и половина за седмичника „Банско Утре“, съобщава pirinsko. За последно звездата на английския „Фулъм“ и бивш капитан на националния говори пред „24 часа“ през май 2012-а, а след това на 2 пъти се появяваше в ефира – при Кеворк Кеворкян във „Всяка неделя“ в средата на октомври 2012 г. и в предаването „ДикOFF“ по Нова тв тази пролет. През лятото Бербо препоръча най-добрите си приятели Александър Томаш, Тодор Кючуков и Константин Мирчев, с които навремето проходи в ЦСКА, за треньори на втородивизионния „Банско“ и обзаведе отбора с 2 екипа „Адидас“ (същите, с които играе „Фулъм“). Междувременно сензационно дойде на стадион „Свети Петър“, 2 пъти даже тренира с „козлите“ и се чу, че ще прави футболната си академия под връх Тодорка. Така се стигна и до интервюто за „Банско Утре“, в което не пожела да отваряме дума нито за напускането на националния отбор, нито за раздялата му с „Манчестър Юнайтед“.

- Бербо, възможна ли е такава кариера: „Пирин“, ЦСКА, „Байер“ (Леверкузен), „Тотнъм“, „Манчестър Юнайтед“, „Фулъм“, защо не „Арсенал“, после да кажем – „Нюкасъл“ заради кумира ти Алън Шиърър, и накрая за разкош – „Банско“? Вече виждам заглавията.

- Е, това звучи доста оптимистично (смее се). И понеже винаги съм бил честен, ще трябва да кажа, че шансът е нулев. Плановете ми са в друга посока. - Мисля, че си първият действащ български футболист, който, без да е президент и собственик, помага на клуб. Този вид филантропия по-скоро е чужда на българина. - Не ми се иска това да е истина. Предпочитам да смятам, че имаоще доста хора, които помагат по един или друг начин на някой отбор. Ако, разбира се, това не е така, надявам се да давам пример и други да го последват Тъй като и най-малкият жест понякога прави разликата и може да помогне много повече, отколкото си предполагал.

- И защо „Банско“?

- Знаем всички, че Банско е един от най-добрите ски курорти в Европа. Това, което му липсва, а има потенциал, е един силен футболен отбор и добра инфраструктура за развитие на футбола като цяло. Ако може да се развие в тази посока, това ще помогне на региона изключително много както да популяризира футбола в Банско, така и да го отвори за посещение на чуждестранни отбори за лагери и мачове. По този начин ще има повече финансови постъпления, а и нови работни места.

- Не пое ли известен риск, като препоръча най-добрите си приятели за треньори? Ако те се провалят, контрата остава в теб.

- Препоръката, която съм дал, е базирана на чисто професионалното ми виждане за качествата на тримата треньори. Те са едни много талантливи млади хора, които искат да напредват в професията, да се учат и да стигнат далеч. И това, че бяха назначени като треньори, е едно от най-добрите решения на хората, които ръководят футбола в Банско. А резултатите вече се виждат. Отборът се готви много професионално, тренировките и режимът се водят по последните тенденции. И тъй като взех участие в някои от тренировките на „Банско“, мога да твърдя със сигурност, че нещата вървят нагоре. А и класирането на отбора, и игрите, които показа, говорят за това.

- Вярно ли е, че преди това с твое съдействие Томаш, Кючуков и Мирчев са били на специализация в „Манчестър Юнайтед“? - Какво по-хубаво място да научиш нещо за футбола?! Да, наистина 3-мата бяха на специализация в „Манчестър Юнайтед“ Видяха и научиха доста от престоя си. Гледаха тренировки на първия отбор, на втория, имаха възможност да говорят с треньорите, водиха си записки. И всичко това, което са научили, сега ще приложат в работата си. Надявам се да им е от полза.

- След като изпрати екипите, „Меридиан Мач“ излезе със статия „Бербатов си прави „Фулъм“ в Банско“. Звучи свежо. - Когато тръгнеш да правиш дадена работа, трябва да я правиш професионално. Или поне да се опитваш да го правиш така. Екипите на „Банско“ са доста добри, но това трябва да е нормално за всички отбори. Редно е всеки президент или хората, които отговарят за футбола в регионите си, да се погрижат клубовете им да не страдат от липсата на екипи. И да не се прибягва до евтини имитации, както правят някои. Аз мисля, че един отбор трябва да има добри условия за тренировки и мачове, а това включва екипировка, топки и всички неща, които ще помогнат да се готви професионално. А това не е трудно за постигане, повярвай ми.

- Впрочем, за първи път по нашите терени именно „Банско“ рекламира нещо, което не е комерсиално и това е фондация „Димитър Бербатов“.

- Радвам се, че реакциите са такива. Благодаря, че ми разрешиха да сложа логото на фондацията на екипите на отбора Това е една добра възможност чрез спорта и в частност чрез футбола да запозная хората, които още не са наясно, че има такава фондация и че тя се опитва да помогне на всички талантливи деца. Да им даде поле за изява, тъй като имаме много, наистина много талантливи деца в различни области, които не получават достатъчно подкрепа, било от различните държавни организации, от училищата си, от общините. А ние от фондация „Димитър Бербатов“ се опитваме да компенсираме това.

- През лятото разбрах, че плановете ти за футболна академия в България включват и Банско. А там, за разлика от София, има и желание, и възможности. Още повече, че Югозападът е същински конвейер за таланти и до твоя Благоевград са няма и 60 километра.

- Всичко това е в процес на развитие. Действително имам идея за футболна академия, където с опита си и връзките, които имам във футболния свят, ще мога да помогна на доста деца да постигнат мечтите си. Разбира се, винаги има различни препятствия, които трябва да се прескачат, но съм сигурен, че накрая нещата ще се наредят за добро. А когато това стане, мисля, че в Банско може да бъде направен един прекрасен филиал на академията Защото наистина едни от най-добрите футболисти са родени в Югозападна България.

- Сега си спомням, че навремето в списание „Мач Магазин“ пуснахме едни от първите ти картини. Тогава каза, че искаш да рисуваш и на терена, и извън него. Та като човек на изкуството какви са бъдещите ти творчески планове?

- Футболът е изкуство. Казвал съм го и съм го показвал. А не са много тези, които могат да играят така, че футболът да изглежда като изкуство. Моята цел винаги е била да забавлявам хората и когато си тръгват от стадиона, да се чудят и да си говорят как съм направил даден финт, или съм подал някой красив пас, или съм вкарал невероятен гол, а децата да се опитват да имитират всичко това, когато играят помежду си. Е, всичко това ще продължавам да го правя, докато ме държат краката (смее се).

- Защо обаче още не сме те виждали на пистата в Банско, след като с шефа на федерацията по ски Цеко Минев сте приятели, а и ти си едно от рекламните лица на Fibank?

- С г-н Минев имаме добри приятелски и бизнес отношения и мисля, че рискуваме да ги развалим, като го победя на някое ски състезание (смее се). Но ако трябва да съм сериозен, сега имам повече причини да идвам до Банско и когато имам възможност, винаги ще се възползвам.

- Може би тази зима?

- Няма да мога. Както знаеш, в Англия почивка през зимата няма, така че ще пожелая на всички скиори и любители на зимните спортове приятно изкарване в Банско.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)