Избрани Новини

Спират лавините в Пирин с 1,7 милиона

Благоевград Лайф

16-12-2013, 16:03

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Ще бъде въведена защита от лавини в Пирин планина. Национален парк „Пирин” ще изгради система за противолавинна защита по западния склон на връх Тодорка, съобщава „Стандарт нюз“.

Става въпрос за четирите улея, които се спускат над туристическия маршрут от хижа „Бъндерица” до Шилигарника. „Необходимостта от подобни съоръжения е неотложна, тъй като всяка година поради каране на ски и сноуборд извън ски зоната загиват хора при срутване на снежни маси”, твърдят от ръководството на парка.

В момента съществува само едно такова устройство в местността Палашица, то е австрийско и струва 250 000 евро. Подарено е на парка от фирмата – концесионер на ски центъра – „Юлен”. Въпросните машини прилича на оръдие, което има резервоар, пълни се веднъж годишно с газ. При опасност от лавини може да се активира дистанционно. В резултат на взрива, който произвежда, натрупаният сняг се свлича контролирано.

Парк „Пирин” обяви обществена поръчка за 3 такива оръдия, а изпълнителят ще извърши геоложки проучвания ще изготви проект, ще достави, монтира и тества системата за борба с лавини. Прогнозната стойност е 1,745 млн. лв., крайният срок за изпълнение е 30 ноември следващата година. Финансира се по Оперативна програма „Околна среда”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов