Избрани Новини

Кукерите от Крупник ще открият тазгодишния фестивал в Симитли

Кукерската група от село Крупник ще открият фестивала на 11-ти януари 2014 година. Това определи жребия за определяне реда за представяне на групите във фестивала. Редът, в който ще дефилират кукерите се регламентира само за участниците от община Симитли, съобщават от пресцентъра. Гостуващите кукерски групи ще се представят по време на маскарада по ред, определен между организаторите и ръководителя на гостуващата група, съобразно времето им на пристигане и отпътуване в и от Симитли, уточни главният секретар на общината Виолета Айкова.

На среща с кметове и ръководители на кукерските групи от община Симитли бе уточнен и регламентът за провеждане на кукерския фестивал, критериите за оценяване, наградите.

За участниците няма ограничение за числеността на групите, които участват в следните състезателните категории: цялостно представяне; пресъздаване на обредна традиция; индивидуални награди.

Всяка от тях има 15 минути за фестивално състезателно дефиле и още толкова време за представяне на обреден обичай.

Всяка група, дефилирала на „Симитлия – Древната земя на кукерите” получава по традиция почетен знак на фестивала и парична награда. В генералното класиране се редят първо, второ и трето място за цялостно представяне на групите; за цялостно представяне на гостуваща група; за представяне на обредна традиция; за най оригинален кукерски костюм; за най-добра маска за  “бабугер”. Специалните награди са за най-добре представен сурвакарски обичай; най-добре представен обичай от обредния календар; най-добре маскирана мечка; най-добре маскирано мече; най-добре маскиран мечкар; най-възрастен участник; най-колоритни старци; най-оригинална младоженческа двойка; най-сполучлива интерпретация на съвременен актуален проблем /иновация/. Специална награда се присъжда и за най-добра хореография, както и по традиция се отличава и група със специалната награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли.

В журито ще вземат участие фолклорист, хореограф, журналист, художник, музейни и научни работници.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов