Избрани Новини

Откраднаха урната с праха на Буда

Животът

14-12-2013, 09:45

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Крадците отмъкнали и всичките налични пари и злато, съхранявани в светилището в гр. Удонг

От храм в Камбоджа неизвестни откраднаха урната, за която се вярва, че съдържа праха на Буда, пише БГНЕС.

Урната е била задигната през нощта от будистко светилище в гр. Удонг. Никой не е видял крадците, усетени само от кучетата наоколо. Привлечени от лая им, пазачите се събудили, но всичко, което намерили, били разбитите врати на храма.

Крадците отмъкнали и всичките налични пари и злато, съхранявани в светилището. Полицията е арестувала 6-има души, сред които и пазачи, заподозрени в обира. Засега обаче разследването не е дало резултат. Местонахождението на реликвата също е неизвестно.

Прахът на Буда в продължение на дълги години се съхраняваше в камбоджанската столица Пномпен. През 2002 г. обаче крал Нородом Сианук разпореди урната с праха да бъде преместена в Удонг, древна столица на Камбоджа и място, където биват погребвани членовете на кралската династия.

За това, че притежават частица от мощите на Буда, претендират редица страни. Съгласно легендата Сидхарта Гаутама, наречен Буда /"Просветленият"/, е кремиран след смъртта си. Първоначално прахът му е разделен на 8 части, като всяка една по-късно е разделяна отново и многократно.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)