Избрани Новини

Градският детски хор към читалището празнува 10- годишен юбилей

Градският детски хор към Народно читалище „Никола Вапцаров в Благоевград отбелязва утре с тържествен концерт своята 10- годишнина. В празничния ден, от 19.00 часа в Аудиториума на Американския университет в Благоевград жители и гости на града ще могат да се насладят на таланта на хористите.
"Градски детски хор" при читалище "Н. Вапцаров"- Благоевград е създаден през октомври от диригента проф. д-р Христо Кротев. Още с първите си стъпки съставът получава подкрепа от община Благоевград и вече е утвърдено име в музикалния живот на града. Към този момент в хора участват около 60 деца от всички училища в града. Пианисти на формацията са Николина Кротева и Емануил Манолов.
Репертоарът на Градския детски хора е богат и включва множество творби от български и европейски композитори. През изминалите 10 г. хорът е постигнал големи успехи и е реализирал редица концерти в страната и извън нея.
Биографията на хора включва над 50 концерта в България и участия в големи фестивали. През 2006г. той осъществява своя първи концерт зад граница в Босилеград, Сърбия. Една година по- късно, през . хорът жъне успех на 20-ти международен хоров фестивал, в който участват над 30 хора от цяла Европа. Със своите вдъхновени изпълнения малките певци от Благоевград получават любовта на публиката, специален диплом и материални награди. През 2008 година Градски детски хор при читалище "Н. Вапцаров" в Благоевград участва в 11-я международен хоров фестивал "Алта Пустерия" в Италия. От културната столица на Европа -град Линц, Австрия талантливите певци донасят в Благоевград Бронзова диплома от Втори международен хоров конкурс "Антон Брукнер". Това са само част от отличията, с които хорът може да се гордее за 10 години дейност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)