Избрани Новини

Лукът носи не само здраве, но и красота

Народната медицина високо цени свойствата на лука – и за кожата и косата, и като имуностимулатор

Лукът е неизменна част на толкова много ястия. Но удивителните му свойства съвсем не се ограничават до кулинарията.

Той има своето заслужено място също така в народната медицина и козметиката.

Лукът с право може да бъде наречен незаменим – той съдържа уникална комбинация от белтъчини, фибри, минерални соли, витамин С, микроелементи. Изчислено е, че средно 1/4 от количеството витамин С, което ни е необходимо, получаваме именно благодарение на лука.

Освен това, лукът, както и останалите зеленчуци от неговото семейство (например чесънът и празът) притежават бактерицидно и противозаразно действие.

Своето място в козметиката лукът е заслужил най-вече заради съдържанието си на цинк – козметичната индустрия използва този минерал заради благотворното му подмладяващо действие. Лукът също така придава блясък на косата – най-вече заради кремния в него – елемент, който укрепва и заздравява корена на косъма.

Странно или не, но благодарение на козметиката в миналото е открито свойството на лука да въздейства на конюнктивита и други очни инфекции.

Това, че когато режем лук, плачем, има и своята положителна страна – парите, отделяни при рязането са от полза за борбата с инфекциите, а сълзите овлажняват очната област и така буквално отмиват заразните микроорганизми.

Сокът от лук действа благотворно на всякакъв вид кожни раздразнения. Примерна рецепта: накълцайте на ситно 250 г лук и го смесете с 200 г захар. Добавете половин литър вода и варете на слаб огън поне половин час. След като изстине, добавете 2 супени лъжици мед, разбъркайте добре. Съхранявайте в стъклен съд, най-добре в хладилника.

Още една рецепта, полезна за кожата: 10 средно големи глави лук и 1 глава чесън се варят 1 час в литър мляко. След охлаждането на сместа към нея се добавя мед. Пийте по 1 супена лъжица 3 до 5 пъти дневно.

Тези две отвари от лук имат не само козметичен ефект Те са от полза и за засилване на имунитета, като ни правят по-устойчиви на простудни заболявания.

При пигментни петна по кожата се препоръчва компрес от стрит лук с мед. Трябва да се държи на проблемното място докато се появи усещане за парене.

Стрит лук, смесен с брашно (до получаване на каша) се препоръчва при възпаления на кожата. Същата смес може да се използва и за маска за лице (държи се около 15 минути, още по-добре е, ако маската се покрие със салфетка, напоена със сок от лук). Накрая лицето трябва да се измие добре с хладка вода и мляко (в съотношение 1:1).

Маските, съдържащи лук, заглаждат кожата и намаляват бръчките. Особено полезна за жените над 40 г. е тази от пресен лук, сварен с обелките. Размекнатите луковици се пресоват, смесват се със сметана и получена смес се използва за маска за лице (държи се до 20 минути и се отмива с хладка вода). Не е нужно да се изхвърля и отварата – водата, в която е врял лукът, е чудесно антибактериално средство – може спокойно да я използвате за отмиване на самата маска (всекидневното измиване на ръцете с такава вода прави кожата гладка и нежна).

Сокът от лук, смесен с такъв от лимон, може да се ползва за разтриване на твърде меките нокти. Миризмата на лук се губи при смесването й с лимоновия сок. Затова, след такава процедура, е достатъчно да измиете ръцете с вода с добавени няколко капки лимонов сок.

Лукът също така заздравява венците и основата на зъбите. За целта е достатъчно да се дъвче парче лук в продължение на няколко минути. След това, за да се махне миризмата, е достатъчно устата да се жабури с вода с изцеден лимон.

Маските с лук се препоръчват и за косата – те заздравяват косъма и му придават блясък. При нормална коса такава маска е достатъчно да се държи два часа, при мазна – три. Процедурата следва да се повтаря до 2 пъти седмично. При суха коса в маската е препоръчително да се добавят 2 чаени лъжички лимонов сок, като маската се държи около час. Косата с нанесената маска следва да се увие с кърпа, а след това да се измие с неутрален шампоан.

При слаба и увредена коса помага маска от стрит лук, растително масло, яйчен желтък и мед – по една чаена лъжичка от всичко. Главата трябва да е увита, като маската се държи около час.

Прясно намачкан лук, според народната медицина, е много ефективен срещу косопад. Лучената каша се държи около половин час, като при нанасянето се втрива много добре в основата на косата. За добър ефект трябва да се прави 1-2 пъти седмично поне 2 месеца, а цикълът да се повтаря 3 пъти годишно.

Против пърхот една от успешните традиционни рецепти включва сок от лук и отвара от репей, смесени с малко алкохол (всяка ракия или водка ще свърши работа). 1 част алкохол трябва да се забърка добре с 4 части сок от лук и 6 части отвара от репей. Още след третата процедура пърхотът видимо ще е намалял.

Източник: здраве.bg


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов