Избрани Новини

Десетки тютюнджии потеглят на гурбет

Десетки тютюнджии от симитлийското село Долно Осеново се стягат за гурбет, пише standartnews. И те ще поемат зад граница по примера на стотици свои съселяни, за да търсят препитание. Причината за новата вълна гурбетчии е забавената изкупна кампания на тютюна. Миналата година пък реколтата бе много слаба, съсипана от невижданата суша. Тогава загубите им бяха между 30 и 50%, едва си покриха разходите.

„Тази година ни обещаваха цена от 7-8 лева за килограм, тъй като качеството е много добро. Но не са изкупили и един лист тютюн до момента, а с всеки изминал ден качеството пада заради влагата, продукцията ни мухлясва. Ще дойдат фирмите след Нова година и ще ни дадат по 5-6 лева за килограм. Пак ще сме излъгани, писна ни", категорични са тютюнджии в Долно Осеново.

Затова много от местните хора ще търсят късмета си в чужбина, най-вече в Испания, Португалия и Италия. От 1600 жители над 400 са на гурбет от години. Сметката сочи, че всяко семейство в селището има поне по един гурбетчия зад граница. Съвсем скоро бройката на заминалите в чужбина ще нарасне до 500.

„Нищо чудно половината ни селище да се изнесе зад граница, цели семейства отдавна намериха поминък там", твърди селският управник Бисер Сегменов. Той е категоричен, че местните хора са много трудолюбиви и лесно успяват да си намерят работа в чуждите страни, макар и там да е криза и безработица. Доказателство са новите и лъскави къщи в симитлийското село, които никнат като гъби.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)