Избрани Новини

В Гърмен не стигнаха до единодушие за сирийските бежанци

Разделени в мнението си за сирийските бежанци са жителите на двете гърменски села Осиково и Скребатно, съобщава standartnews . Това стана ясно на проведените общоселски събрание в двете населени места късно в неделя.

Идеята на общинското ръководство на Гърмен е училищата в селищата да бъдат превърнати в бази за приютяване на сирийски бежанци. „Хората не са единни в отношението си към тази наша инициатива. Засега няма да се предприемат никакви официални действия от страна на общината в тази посока. Още повече, че от Държавната агенция за бежанците са категорични, че бежанската вълна е овладяна и не е необходимо сградите на училищата да се оборудват и в тях да се настанят бежанци", заяви общинският кмет Минка Капитанова.

Тя уточни, че не става въпрос за настаняване на стотици сирийци и превръщането на селищата в бежански лагери. Най-много до 10 семейства ще бъдат настанени в двете училища. „Искахме тук да дойдат сирийци, които искат да останат в страната ни, да работят, да се интегрират. Най-вече за децата им сме готови да ги приютим в нашата община. Но това не се налага на този етап", каза Капитанова.

Вече цял месец в гърменското село Крушево живеят две сирийски семейства – 11 възрастни и деца. Те са подслонени от англичаните Лили Гилбърт и Ян Додс, които от 6 години са намерили своя дом в селището. Всички местни хора са съпричастни към болката на новите си съселяни. Дават им дрехи, както и различни хранителни продукти – боб, картофи, масло, мляко. Преди десетина дни им осигурили и дърва за огрев за зимния сезон. „Благодарим на всички за помощта, но не искаме милостиня. само да решим проблема с документите. Чувстваме сме щастливи в Крушево, тези хора тук ни доставят огромна радост. Тук сме в рая, отново сънуваме хубави неща, а не кошмари", споделят 52-годишният Джелал и дъщеря му Джиана.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов