Избрани Новини

Румен Петков: БСП не изпълнява предизборните си обещания

Интересът на САЩ към "Белене" е очевиден

„В БСП не стават нужните неща. Първо не изпълняваме предизборните си ангажименти, включително ключовото, възловото, най-важното - АЕЦ "Белене".

Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова, бившият народен представител от левицата Румен Петков.

„Нямам обяснения защо се прави това", заяви още социалистът в коментар по ядрената тема, като прибягна до обясненията на съпартиеца си Румен Овчаров.

Според бившия енергиен министър зад новите намерения да се строи 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй" с американска технология и загърбването на проекта за втора българска ядрена централа има или „грозен политически слугинаж", или корпоративни интереси.

„В двата проекта няма антагонизъм", заяви Петков и добави: „Белене го загърбваме като партия. Интересът на САЩ е очевиден - да монтират в България свой реактор. Очевиден е и интересът на руснаците. Защо не формулираме нашия интерес?", попита бившият вътрешен министър.

По думите на Петков, в момента не са ясни цената, условията, ангажиментът на българския данъкоплатец към предлагания проект за нов блок в „Козлодуй".

„В стратегията за развитие на българската енергетика много ясно е разписано, че имаме ангажимента да въведем в експлоатация 2 000 мегавата нови ядрени мощности. Когато заобикаляме така „Белене", това ще ни бъде напомнено в една изборна ситуация, каквито са европейските избори", коментира още Петков.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)