Избрани Новини

Китай ще строи огромно пристанище в Черно море

Животът

09-12-2013, 09:42

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Докато центърът на Киев е окупиран от протестите на опозицията, станаха известни подробности за многомилиардни китайски инвестиции в Украйна, пише БГНЕС.

Те са договорени от украинска делегация при неотдавнашното й посещение в Китай. Става въпрос за над 20 договора за многомилиардни инвестиции, включително за китайското участие в огромен пристанищен терминал на кримския бряг.

Това съобщи първият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов в неделя вечерта по телевизия ТРК "Украйна", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него договорите дават възможност да бъдат реализирани поредица големи украинско-китайски проекти.

"В рамките на посещението (на президента на Украйна, бел. ИТАР- ТАСС), наистина са подписани 22 споразумения", каза той.

"Най-интересното – това е първото съвместно ипотечно кредитиране на сума 15 милиарда долара за 15 години. Смятам, че не е имало такова, сподели вицепремиерът.

Проектът ще позволи да се решат много проблеми в строителния сектор на икономиката, отбеляза Арбузов. Той съобщи още за 3 милиарда долара кредити в енергийната област, както и за големи инвестиции на Китай в селското стопанство на Украйна.

При неотдавнашното посещение на украинската делегация в Китай е завършено съгласуването на съвместния проект за дълбоководно морско пристанище в Сакския район на полуостров Крим на Черно море. Комплексът обединява контейнерен терминал, терминал за зърно и насипни товари. Планира се общият товарооборот да достигне около 140 млн. тона годишно. Украйна ще може да приема там морски съдове с "всякаква водоизместимост" и "възможност за претоварване на контейнери". Около пристанището ще бъде изграден технологичен парк.

За проекта не са били нужни държавни гаранции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов