Избрани Новини

От кога датира Студентски празник ?

Студентският празник - 8-ми декември се чества в България от 1916 г.

8-ми декември е денят на свети Климент Охридски по нов стил на календара. Българската православна църква празнува деня на свети Климент Охридски по стар стил (25 ноември). Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование.

През 1897 г. за годишен празник на Университета се предлага датата 3 октомври, на която се предвижда и помен на дарителите Евлогий и Христо Георгиеви. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на св. Седмочисленици – 25 ноември за празник на Висшето училище. В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 25 ноември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на "Студентски празник - 8 декември" е възстановено.

Бидейки неучебен ден, той обикновено се използва от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от един поток или група. В част от случаите за „Осми декември“ се организират едно- или няколкодневни излети в курорти извън града на съответното висше училище.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)