Избрани Новини

Милиарди жители - сходни предпочитания

Коя е най-предпочитана храна на хората по света? Въпреки, че съществуват огромни различия в културите и национални кухни, голяма част от хората по цял свят посочват няколко общи храни, които всички обичат. Това са паста, месо, пица и ориз.

Любопитното изследване е проведено в 17 страни от благотворителната организация Оксфам, която, може би, познавате от световната й кампания "Спасете децата" - (Save the children).

Резултатите от изследванията показват, че в Холандия най-обичаната храна е пастата, в Русия – месото, в Бразилия – лазанята, а в Пакистан – зеленчуците.

Изненадващо, американците споделят, че най-много си падат по пицата, а австралийците - по шоколада. Британците залагат на свинските пържоли, а жителите на Индия и Мексико най-много ценят собствените си традиционни кухни. В Испания предпочитано ястие е паелята.

В световен мащаб най-предпочитаните кухни са италианската, китайската, индийската и мексиканската кухня (в този ред).

66 % от всички запитани признават, че главният фактор, според който купуват храната е цената. По-голямата част от анкетираните в развиващите се държави споделят, че рядко могат да си позволят храните, които обичат. 13 % от хората в развиващите се страни (Кения, Гана, Гуатамала и Танзания) признават, че рядко могат да си позволят да купуват месо.

Една от най-популярните и широко разпространени храни е оризът, заради ниската си цена и голяма хранителна стойност. Заради климатичните промени, обаче, се очаква до 2030 година оризът да поскъпне със 120 %, а в някои страни и до 200 %.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов