Избрани Новини

Големите депозити ще са защитени от национализация

Най-доброто от печата

07-12-2013, 08:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От 4 ноември догодина ще заработи т.нар. единен надзор за големите банки в еврозоната

Влогове над 100 000 евро няма да се ползват за спасяване на банки и след 2018 г., когато България ще трябва да прилага новата директива на ЕС за рекапитализация на трезори. Тази практика бе приложена при кризата в Кипър и за спасяването на банките бяха национализирани 40% от сумите по депозити на стойност над 100 000 евро.
Изключението за България е резултат от тежки преговори, проведени от финансовите министри Калин Христов и Петър Чобанов в ЕС, които са успели да прокарат промени в проектодирективата, заяви в речта си по повод деня на банкера в четвъртък вечер управителят на БНБ Иван Искров.
Според измененията, ако държавите извън еврозоната разполагат с фонд за спасяване на банки, какъвто е Фондът за гарантиране на влоговете у нас, нямат да се налага да се прибягва до ползване на големите депозити.
От 4 ноември догодина ще заработи т.нар. единен надзор за големите банки в еврозоната, които ще минат под контрола на Европейската централна банка. България няма да участва в надзора до влизането си в еврозоната, но според банкери промяната ще има косвен ефект и върху родните трезори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов