Избрани Новини

„ Европа е на регионите ” – това заяви кметът на Благоевград по време на Българо-Македонския бизнес

Европа е на регионите и отдавна границите не са пречка за насърчаването на добри икономически и културни връзки между страните. Това каза при откриването на форума „Бизнес без граници“ кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, съорганизиран от Македонско-Българската стопанска камара. Срещата, която бе открита от д-р Атанас Камбитов и председателя на Македоно-Българската стопанска камера Зоре Темелковски, се проведе днес в община Благоевград и събра на едно място представители на бизнеса и местните власти от България и Македония. Кметът изтъкна, че във времена на тежка финансова и икономическа криза, сътрудничеството между местните власти и бизнеса е ключово за повишаване на трайната заетост и постигането на устойчив икономически ръст. По думите на кмета трансграничните програми за сътрудничество са един от основните инструменти, чрез които могат да се постигат значими резултати в регионите.

„Без добри съседи няма добър бизнес и просперитет“. С тези думи председателят на Македоно-Българската стопанска камара Зоре Темелковски се обърна към участниците в дискусията. Той изрази увереност, че търговският обмен между България и Македония е един от основните показатели, който следва да се подобри в резултат от тясното сътрудничество между отделните региони в страните. Темелковски подчерта, че много повече са обединяващите фактори за хората от двете страни, отколкото пречките за съвместна работа и сътрудничество.

 Целта на форума, който се проведе в рамките на визитата на македонската делегация в Благоевград, е да насърчи двустранните икономически отношения, като инициира обмяната на добри практики и партньорства между български и македонски общини и компании. По време на събитието кметът Атанас Камбитов бе удостоен със сертификат за признателност, който му бе връчен лично от председателя на камарата Зоре Темелковски.

На двустранния семинар присъстваха кметовете на Карбинци, Пехчево, Делчево, Щип, Пробищип, Чешиново, Кочани, Виница, председателят на надзорния съвет на Македонско-Българската стопанска камара Кирил Пендев, председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков  и председателят на Търговско-примишлена палата-Благоевград Ромео Шатев.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов