С кран вкараха новия ядрено-магнитен резонанс в болницата

Мисия Бургас

03-12-2013, 14:31

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

МБАЛ търси депутатска помощ за ново Спешно

Приемът на пациенти ще започне най-късно в началото на февруари догодина

Нов ядрено-магнитен резонанс, с който се прави ранна диагностика на различни злокачествени заболявания, пристигна днес в МБАЛ-Бургас.

Понеже е прекалено голям, за да мине през входа, апаратът бе поставен на мястото си с помощта на кран от страната на паркинга.

Апаратът е доставен по проекта за ранна диагностика на рака, който Бургаската болница спечели преди две години.

В момента по него се изгражда Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания, като досега са доставени многодетекторен компютърен томограф,  дигитална ехографска система, дигитален скопично-графичен рентгенов апарат и PACS система.

От сутринта работници монтират ядрено-магнитния резонанс (ЯМР) в  специално пригодени помещения на първия етаж в Хирургическия корпус на болницата.

"Ядрено-магнитният резонанс ще започне да работи в края на януари или началото на февруари 2014 г. Монтажът ще приключи до две седмици, а след това медицинският персонал ще премине обучение. Едновременно с това довършваме и ремонта на помещенията, в които се намира апаратът", каза д-р Бойко Миразчийски – прокурист на МБАЛ- Бургас.

Доставеният ядрено-магнитен  резонанс разполага с максимален набор от бобини за почти всички медицински изследвания - на млечни жлези, коляно, гръбначен стълб, глава и ще позволи триизмерен образ.

Помислено е и за пациентите с клаустрофобия - апаратът има къс тунел, за да не предизвиква тревожност у подлагащия се на изследването.

ЯМР  позволява детайлно представяне на различни части на тялото без за това да се използват рентгенови лъчи. Той е от особена важност при откриване и диагностициране на широк спектър от болести  в ранен стадий.

Неговото голямо предимство е, че дава и много точно информация за това дали едно раково образувание е доброкачествено или злокачествено.

Годишно в Бургас се диагностицират около 400 злокачествени заболявания. Новото оборудване ще позволи те да се разкриват рано, за да могат да бъдат лекувани навреме.

Очаква се след изграждането на центъра през него да преминават над 32 000 души. През януари по същия проект ще пристигнат ендоскопска система за лазерни гастроскопии и колоноскопии, както и  дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.

Регионалният  център за ранна диагностика на онкологични заболявания се изгражда със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет и е на обща стойност 5,4 млн. лв.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия