Избрани Новини

Тутракан се развива и работи в посока за подпомагане на местното рибарство

За вниманието, което отделя Община Тутракан на реката, рибното богатство, крайречната инфраструктура и мечтата – Яхтено пристанище, разказа кметът д-р Димитър СТЕФАНОВ в един от епизодите от документалната поредица «Рибното богатство на Тутракан»

- Г-н Стефанов, какви спечелени европроекти за аквакултура и акваструктура има Община Тутракан?

- Проектът „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в община Тутракан” е един от тях. Другите проекти са свързани с МИРГ „Главиница-Тутракан-Сливо поле”, която също работи в тази сфера. Това е проектът за Крайдунавския парк с панорамни стъпала, които ще свързват парка срещу общинска администрация с Крайдунавския парк. В този проект е включена и зала за Клуб на рибаря, включително и пътека, по която през определено разстояние ще бъдат поставени табла с различните видове дунавска риба, както и характерната ландшафтна растителност.

Третият проект, чиято тръжна документация се изготвя сега, е за продължението на Крайдунавския парк - от Старата автогара до болницата. Този парк ще бъде реновиран, понеже повече от 20 години не е поддържан. Същевременно там ще бъде инсталиран един артефакт, който ще бъде в почти реални размери – водна мелница. Такива водни мелници през 40-те и 50-те години са съществували в нашия край. Първият етаж ще бъде с робинзонови игли, а вторият етаж – с открит аквариум с най-важните видове дунавска риба.

Целта на тези проекти е насочена в две направления. Едното – да промотираме нашия град, да му направим добра реклама и хората да разберат, че Тутракан е един от съществените градове в нашата страна, който се развива и ще се развива. Едновременно с това, да създадем една малко по-добра среда за живот и работа на рибарите и техните семейства. Втората цел е да накараме хората по-често да консумират риба и рибни продукти, защото рибата като качество на хранителен продукт е на много високо ниво. Установено е, че в България консумацията на риба и рибни продукти и много малка. Нищо, че ние сме дунавски град, но и в Тутракан консумацията не е такава на рибата, каквато би ми се искало. Именно заради това, се насочихме към този вид проекти.

- Защо е важно да се правят такива проекти като документалната поредица и да се излъчва в телевизионния ефир?

- Важно е, хората да научават за такива градове като нашия, защото той е малък провинциален град. Аз много пъти съм казвал – България не е само 5-6 големи градове. В България не трябва да се концентрира икономиката и селското стопанство в 4-5 градa, а наистина трябва да има чуваемост и за малките градчета, и те да се развиват.

- Разкажете ни за мечтата Ви за яхтено пристанище.

- Оказва се, че по поречието на р. Дунав няма яхтени пристанища, които да са собственост на общините. И още при встъпването ми в длъжността Кмет търсих варианти как можем да участваме в проект за Яхтено пристанище. Защото Тутракан е с уникална даденост - точно срещу града е р. Арджеш, която е пълноводна река за яхти и тя стига до Букурещ. Така че най-прекият път до Букурещ е от Тутракан и то с яхти. Затова нашата мечта е да построим едно макар и в началото с малък капацитет яхтено пристанище, което занапред да се разраства. Имаме вече идеен проект, чакаме новия програмен период, за да можем да го входираме. Той е на стойност 5 млн. лв. Мисля, че ако това нещо се случи, градът ще живне много и откъм икономика, и като туристическа дестинация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов