Избрани Новини

БСП и ДПС след 6 месеца управление: Орешарски може да издържи на още бури

Най-доброто от печата

02-12-2013, 06:16

Снимка:

Велко Ангелов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Управляващите решиха да намалят партийната субсидия и да въведат преференциално гласуване

На шестия месец от началото на управлението на правителството премиерът Пламен Орешарски, министри от кабинета и депутати от парламентарните групи на БСП и ДПС направиха равносметка на извършеното досега, обсъдиха политиките си в икономическата и социалната сфера и набелязаха мерки за по-добра координация на работата между отделните министерства и парламентарните групи, подкрепящи правителството. Последното беше отчетено лично от премиера Пламен Орешарски като една от слабостите в отношенията между кабинета и парламента, както в изказването му пред министрите и депутатите, така и по време на заключителната пресконференция след края на срещата. 

Двудневният семинар под надслов "Държавност, икономика, справедливост" се проведе в курорта Боровец, а обсъжданите теми бяха групирани в три панела – държавност, промени, свърани със законодателството в антимонополната сфера и социалната политика във връзка с младежката безработица.

Намаляване на субсидията за партиите

"Всички депутати бяха шокирани от хаоса в МВР по време на управлението на ГЕРБ, когато министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Думите му бяха по повод доклада на сегашния министър Цветлин Йовчев, който беше един от основните докладчици по темата държавност и укрепване на държавността. Станишев каза, че по времето на Цветанов е имало феодални владения, МВР се е използвало за рекет, имало е масови подслушвания. Лидерът на БСП посочи, че в сравнение с миналата година през 2013 година подслушванията са намалели два пъти. "В началото на декември работна група в Министерски съвет ще уточни окончателните законодателни промени в сектора, включително и по рамковия Закон за националната сигурност.

В рамките на този панел беше обсъден въпросът с намаляването на субсидиите за партиите и Изборния кодекс. "Амбицията ни е новият Изборен кодекс да бъде внесен ускорено в парламента", каза Станишев. По време на дискусията Мая Манолова, която подготвя текстовете в новия кодекс, е предложила да се въведе преференциален избор, при който избирателите да могат сами да подреждат листата за депутати. Предложението на Манолова е прагът за преподреждането да бъде 7%. Пред колегите си тя споделила, че в разговори с депутатите от ГЕРБ, те настоявали за 5%. Дали да има преференциален вот е един от спорните въпроси. В предишния парламент преференциалното гласуване фигурираше в проекта за Изборен кодекс, но впоследствие с гласовете на депутатите от всички групи в правната комисия, текстът беше отхвърлен. Засега все още не е ясно дали БСП и ДПС ще внесат в парламента общ проект за изборен кодекс, или всяка партия поотделно ще представи свой вариант и впоследствие те ще се обединят.

Депутатите от БСП и ДПС постигнаха съгласие и по още един спорен въпрос – дали да се намали субсидията на политическите партии. "Имаме съгласие в рамките на бюджета да подкрепим ограничаване на държавното финансиране на партии с до 10%", заяви Станишев. Лидерите на БСП и на ДПС - Лютви Местан, обаче изразиха резерви към по-драстично намаляване на партийната субсидия. "Това е почтеният начин за финансиране на партиите", каза Станишев и определи кампанията за намаляване на държавното финансиране за фалшива. А Местан добави, че "субсидиите за партиите са въведени като алтернатива на обръчите от фирми около партиите". "Ние няма да се впуснем в краен популизъм по тази тема", добави още лидерът на ДПС. Депутати изчислиха, че ако се приеме това ограничение сегашната субсидия от 12 лв. за спечелен глас на парламентарните избори ще се намали между 1 лв и 1.20 лв. Депутати уточниха, че не е изключено след следващите избори да се въведе нов начин за държавното финансиране на партиите. 
136 млн. евро е оптимистичната прогноза за загуба на европейски средства

България няма да усвои 136 млн. евро от настоящите европрограми. Това е възможно най-оптимистичният сценарий на управляващите, стана ясно от изказване на вицепремиера Зинаида Златанова по време на семинара на парламентарните групи на БСП и ДПС в Боровец. Усвояването на парите от Европа за периода 2007-2013 към днешна дата е от порядъка на 45 процента, каза още Златанова, но според правилото n+2 страната ни има още две години за разплащане. Сумата от 136 млн. евро всъщност е половината от загубите, прогнозирани от служебното правителство – 272 млн. евро. Прави се всичко възможно те да паднат наполовина, каза вицепремиерът.

Тя обяви, че 2014 няма да е нулева за  еврофондове и още в първата половина на годината ще открият схеми по две оперативни програми и един механизъм - "Транспорт", "Човешки ресурси" и "Свързаност на Европа" .

Българска оперативна програма за 500 млн. лева

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че от следващата година ще стартира национална програма за финансиране на общински проекти с ресурс 500 млн. лева. Всъщност това е националната програма за развитие на регионите, за която вече има заделени средства в бюджета. Новината е, че са определени критериите за подбор на проекти и е решено, че програмата ще се управлява от междуведомствен съвет, съставен от министри и председателят на сдружението на общините. Сред критериите са устойчивост на проекта, генериране на доходи и работни места и т.н. По въпросната програма ще могат да кандидатстват общини, чиито проекти не отговарят на изискванията на европейските програми.

Парите от такса "зелена енергия" ще са буфер в бюджета

БСП и ДПС ще гласуват "за" предложението на "Атака" приходите на вятърните и слънчевите централи да се облагат с 20-процентна такса, съобщи депутатът от БСП Петър Кънев след семинара. Текстът беше внесен и неочаквано приет при обсъждането на бюджета за догодина на заседание на ресорната комисия.  
По "Дарик радио" в събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев оправда въвеждането му с призив на Брюксел държавите да преразгледат насърчителните си политики към зелената енергетика заради понижаването на цените на съоръженията. 

Очакваните приходи от 160 млн.лева от новата такса върху приходите на фотоволтаичните централи и вятърни паркове ще гарантират изпълнението на бюджета, стана ясно още от изказването на Чобанов. Сумата ще се прибави към общите приходи в бюджета, но ще служи за буфер при неизпълнение, обясни финансовият министър. 

Представителите на фотоволтаичната и вятърната асоциация веднага реагираха, като свикаха за понеделник протест пред министерството на икономиката. В декларация от сдружението на соларните инвеститори предупредиха, че "популизмът в икономиката води до икомическа катастрофа". Кой ще инвестира в България, когато с лека ръка, без дебат, на тъмно се приемат решения, които отчуждават частен капитал", питат риторично производителите.

Не само българските, но и чуждестранните инвеститори се противопоставят на въвеждането на таксата. В обръщение към парламента и правителството сдруженията на германския и италианския бизнес в България предупреждават, че "приемането на необосновани, необявени и дискриминационни мерки чрез законови промени би довело до сериозен отлив на доверие в българския енергиен сектор и влошаване на цялостния инвестиционен климат в страната" и ще влезе в противоречие с препоръките на Европейската комисия. 

Обществен контрол на антимонополните органи

Правителството ще предложи до края на годината пакет от промени, свързани с антимонополното законодателство. Промяна ще има в законите за защита на конкуренцията, за защита на потребителите, за потребителския кредит, за комисията за финансов надзор, за подземните богатства, обясни вицепремиерът Даниела Бобева. По отношение на комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите Бобева каза, че ще бъде укрепен капацитета им, но не с повече хора, а с по-големи правомощия и повече отговорности. Същевременно ще се въведе "обществен контрол" върху дейността на КЗК, каза Бобева, но отказа повече подробности за тази мярка на този етап. Част от промените ще са готови до края на годината.

Протести и пред хотела

Докато премиерът Пламен Орешарски и лидерите на двете управляващи формации – Сергей Станишев и Лютви Местан даваха заключителната пресконференция пред хотела в курорта Боровец дойдоха около 15-ина протесиращи. Запитан дали продължаващите протести и искания за оставка го притесняват Орешарски отговори така: "Защо трябва да търся отговор на въпроса". Лидерът на БСП каза, че участниците в семинара са повече от протестиращите навън. Лютви Местан пък нарече протестиращите "постоянно пътуващ състав".

Иначе и тримата определиха двудневния семинар на управляващите като изключително успешен. "Нашите опоненти леко подцениха политическата стабилност и устойчивост на двете партии и характера на Орешарски. Той може да издържи на още много политически бури", каза Лютви Местан. Той уточни, че по време на семинара са сближени позициите по важни политки, но това не са окончателни решения.
 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)