Избрани Новини

Живописецът Николай Китанов представя 22-ра изложба в Благоевград

Животът

27-11-2013, 16:04

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Популярният благоевградски художник Николай Китанов открива изложба утре. Тя е 22-ра в творческата му биография и ще бъде експонирана в художествената галерия на ул. "Крали Марко" 8 в Благоевград от 18.00 часа.

Неотдавна изкуствоведката Магдалена Стоянова написа за Николай Китанов, че има подчертан усет за изтънченост и финес, за пространствена дълбочина и яснота. Според българския писател, критик и журналист Владимир Свинтила пък платната на Китанов се „открояват с личност, драматизъм, носталгия и романтика…” За картините на Николай Китанов пише и покойният български учен, литературен и художествен критик и теоретик проф. д.ф.н. Енчо Мутафов. Той го нарича „моят художник” и го описва като „впечатляващ живописец”. „ Отдалеч познавам синьозелената му студена гама, която в неговия пейзаж звучи така интимно и човешки топло”, пише още проф. Мутафов.
Николай Китанов е роден в благоевградското село Марулево през 1935 г. и има богата творческа биография. От 1970 до 1996 г. е художник в Драматичен театър Благоевград. Член е на Съюза на българските художници. Ученик е на художниците доц. Владимир Пешев и Георги Лазов. Твори предимно в областта на живописта, участва редовно в националните и общите изложби на СБХ. Изявява се и в представителни изложби в чужбина - Белгия, Швейцария, Русия, Франция, Полша и др., както и на много пленери по живопис у нас и в чужбина. Организирал е самостоятелни изложби у нас и зад граница. Носител е на много награди за живопис. Негови творби са притежание на редица български галерии, както и на частни колекции у нас и по света.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)