Избрани Новини

Какво ни пречи да отслабнем?

Само този, който никога не се е опитвал да отслабне, не знае колко много фактори мога да повлияят на този процес и колко малко е нужно понякога да отидат на вятъра всички усилия

Индивидуалните особености и различните навици правят още по-трудно създаването на универсални правила.
Все пак ще се опитаме да ви предложим няколко правила, продиктувани от практиката - 10 препятствия, които пречат на отслабването и как да ги преодолеем:
Препятствие №1: пазаруването на гладен стомах
Човешката психика просто не дава възможност за успешното съчетаване на някои неща. Пазаруването на гладен стомах не е никак добър съветник, ако сте в магазина за хранителни стоки. Наблюденията показват, че гладният човек лесно загърбва всичко, което знае за здравословното и правилно хранене и вместо плодове и зеленчуци, и е склонен да пазарува полуфабрикати, чипс, сладки.
Решение на проблема: Опитайте се да пазарувате по предварително подготвен списък. Според данните от няколко изследвания така погледът много по-рядко ще попада на вредните мазни и високо калорични продукти.
Препятствие №2: ако работите до късно
Доказано е, че допълнителната работа ни стимулира да ядем повече. Стресът и умората не са добри съюзници в борбата с наднорменото тегло: след напрегнатия работен ден никой не иска да вечеря с целина и да отиде във фитнес залата.
Решение на проблема: по време на работния ден правете кратки почивки - ще се уморявате по-бавно. Когато почувствате признаци на умора, просто сменете за кратко заниманието – дори разговорът на някаква тема, несвързана с работата, ще донесе облекчение за организма. В процеса на всяко приятно занимание тялото отделя ендорфини – хормоните на щастието, които ще ви помогнат да се справите със стреса. Приятната музика (като фон) също помага.
Направете “загрявка” не само за ума, но и за тялото: станете от стола, поразходете се, клекнете няколко пъти.
Препятствие №3: след всяка тренировка се отбивате в кафето
След всяко тренировка, вие се...
а) подкрепяте с една ябълка;
б) и без храна се чувствате добре;
в) възнаграждавате се с шоколад или торта в близкото кафе?
Ако предпочитате отговор В, не сте единствените. Установено е, че след интензивни физически занимания жените са склонни да употребяват 120 калории повече, отколкото след стандартната тренировка, при която обаче те са изгорили същото количество калории.
Решение на проблема: Запасете се с някаква лека и полезна закуска: пресни или сушени плодове, моркови, слънчогледови семки –антиоксидантите, белтъчините и въглехидратите, съдържащи се в тях, ще ви помогнат да премахнете мускулната умора.
Препятствие №4: никога не пресмятате калориите
Без съмнение всеки може, ако пожелае, да регулира размера на порциите, но само една хапка може да е достатъчна да добави няколкостотин непредвидени калории.
Решение на проблема: Ако не можете да контролирате количеството на приеманата храна, опитайте се поне да помните какво сте изяли по време на последното си хранене – това също предпазва от преяждане. Споменът за изядената храна намалява глада.
Препятствие №5: виртуалното общуване
Ако сте твърде обвързан с интернет и електронната поща, може би не знаете, че при писане на електронно писмо, се изгарят 5 калории, а при реално общуване – 11 за същия период. В този смисъл високите технологии наистина ни пречат да отслабнем!
Решение на проблема: Движете се повече. Например ставайте, когато разговаряте по телефона. Това ще ви помогне да изгорите поне 100 калории дневно.
Препятствие №6: тренировката се е превърнала в рутина
Когато тялото е свикнало да изпълнява едно и също упражнение всеки ден, то по-добре се справя с поставената задача. Всяко движение вече изисква по-малко физически усилия. Съответно вие изгаряте по-малко калории.
Решение на проблема: Редувайте силовите упражнения (например едночасовото упражнение с велотренажор) с 5 минутна загрявка. Така ще изгорите изгорите с 35% повече мазнини, отколкото ако изпълнявате стандартните упражнения в монотонен режим. Старайте се да разнообразите и редувате различните типове упражнения – това ще даде по-добри резултати. Новите упражнения изискват повече усилия и освен това се задействат различни групи мускули.
Препятствие №7: предпочитате удобните дрехи
Безформената дреха сякаш прави безформено и тялото. Освен това тя ни пречи да забележим дали не сме си прибавили няколко килограма.
Решение на проблема: Всяка седмица мерете една и съща дреха – това е идеална мярка, по-добра дори от кантара. Не пропускайте понеделниците и първият ден след по-дълга почивка – както е известно, през уикенда човек е склонен да “наваксва” пропуснатото, т.е. да се наяде за цялата седмица.
Препятствие №8: опитвате храната по време на готвене
Вместо да опитвате мазната и пържена храна, по-добре гответе леки и питателни ястия или просто се въздържайте от дегустацията. Имавреме за готвене и време за хранене.
Решение на проблема: Например докато готвите, дъвчете дъвка или говорете по телефона.
Препятствие №9: в кухнята ви има твърде много храна
Ако в хладилника ви има всичко – от хайвер до пица с моцарела, ще се нуждаете от невероятна воля, за да устоите на всички изкушения. Хората, които опитват различни деликатеси, получават повече калории. Това се обяснява с факта ,че една и съща храна бързо ни омръзва и желанието за ядене намалява. А колкото по-голям е изборът, толкова по-силен става апетитът!
Решение на проблема: Изберете си нещо, без което наистина не можете (шоколад, сладолед, любим кашкавал и т.н.) и всеки ден изяждайте малко от него. Това ще ви помогне да се противопоставите на другите изкусителни храни. Не си купувайте друго, докато не изчерпите запасите си. Откажете се от твърде многото мезета или ако сте навън – от специалитета на заведението
Препятствие №10: отслабвате самостоятелно
Разбира се, “тайното” отслабване е е съблазнително, но е доказано, че ако споделите желанието си да свалите килограми с приятели и познати, шансът да успеете се увеличава – според едно изследване подкрепата на близките и познатите способства за по-бързо отслабване (с 6%).
Решение на проблема: Споделете с близки хора, че вече ще се храните здравословно. Психическата ви ангажираност с поетия ангажимент ще ви накара да бъдете по-отговорни и стриктни.

Източник: здраве.bg


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов