Избрани Новини

Откриха най-модерния покрит пазар в България

Проектът е реализиран по програма JESSICA и е първият по рода си в България

Общинският пазар в Стара Загора днес отвори врати за търговци и клиенти след пълното му обновяване по европейски проект.

Заместник-кметът инж.Янчо Калоянов и инж.Веска Узунова – директор на Дирекция „Строителство и инвестиции“ в Община Стара Загора прерязаха лентата за символичния старт на обекта.

„Проектът е реализиран по програма JESSICA и е първият по рода си в България. Той е изграден за изключително кратък срок, което дължим на голямата ангажираност на кмета Живко Тодоров към неговото изпълнение“ – обясни инж.Калоянов. Още по време на предизборната си кампания Тодоров обяви, че обектът ще бъде приоритет за новото общинско ръководство, поради неприветливия му вид, лошите условия за работа на търговците и ниското качество на обслужване на клиентите. „Това е една сериозна инвестиция, благодарни сме на строителите, консорциума от старозагорските фирми „Вито“ и „Никон“, които се справиха в срок и с отлично качество. Това позволи сега, за зимния сезон, всички да се разположат и пазарът да се експлоатира по един по-добър начин“, каза още инж. Калоянов.

Никола Нешев, управител на строителния консорциум и собственик на строителната фирма „Никон“ оприличи подобрените условия на пазара, на тези в големите молове и го определи като „една изключително добра придобивка за старозагорци“. Вместихме се в лимита на определената цена за строителството му. За нас задачата е изпълнена, нямаме въпроси към инвеститора, надявам се и той да няма към нас.

Стойността на модерното съоръжение е 2 740 000 лв. , разположен е на площ около 1600 кв.м. Покрит е със стоманена конструкция и панели с топлоизолация. Има осветление, отопление на газ, вентилация и охлаждане с климатици. На 133 маси са разположени 180 търговци като 44 маси се поделят от двама наематели.

Освен отлични условия за търговците, пазарът вече предлага и една добра среда за социални контакти. Той е добре осветен и просторен, с водна стена и фонтанни чешмички. Въведени са часове за почистване и зареждане на пазара /от 6 до 8 сутрин, от 13 до 14 на обед и от 19 до 20 ч. вечер през зимата, (21-22 ч. през лятото)/, и работно време за клиентите от 8 до 19 ч. през зимата и от 8 до 21 часа през лятото. 

Директорът на пазара инж. Кольо Чергеланов обясни, че са настанени всички, които са заявили желание да търгуват. Консумативите за газ, ток и вода ще се поемат солидарно от всички търговци. Търговците на цветя остават зад Универсалния магазин, тъй като са пожелали така, поясни още той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов