Избрани Новини

Банско в Топ 20 на курортите в света, "Кемпински“ също с Оскар

Парите

20-11-2013, 12:21

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Академията на Световните ски награди (World Ski Awards) удостои Банско с приза за най-добър зимен курорт в България за 2013-а година и го нареди в Топ 20 на планетата

В туристическия бранш отличието е първото по рода си и е еквивалентно единствено на знаменитите „Оскари“, които се раздават в киното.

Зимната столица на Балканите получи статуетката си на бляскава гала вечер в хотел „Ароса“ в австрийски курорт Кицбюел, където се събра елитът на бранша от 5 континента. Самото събитие бе отразено грандиозно, след като медийни партньори бяха вестник „Интернешънъл Хералд Трибюн“, който се разпространява на английски в 180 страни, списание „Нюзуик“, „Нешънъл Джиографик“, френската TV5 Monde и CNBS. Така за Банско четоха почти 2 млн. души, а общата телевизионна зрителска аудитория достигна 100 млн.

Над 1 млн. души от цял свят участваха в онлайн гласуването, което започна от 26 август и определи шампионите в 4-те отделни категории -  „най-добър зимен курорт“, „най-добър ски хотел“, „най-добър бутиков хотел“ и „най-добро шале“. В конкурса участваха 20 от водещите държави, развиващи зимен туризъм: Австрия, Австралия, Андора, Аржентина, България, Германия Италия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, Русия, САЩ, Словения, Финландия, Франция, Чили, Швеция, Швейцария, Южна Корея и Япония.

Първото сито бе на национално ниво, като победителят във всяка от категориите продължи напред, за да представлява страната си в световен мащаб. От България номинирани за курорт №1 на годината бяха още Витоша, Боровец и Пампорово, но Банско спечели абсолютно безапелационно.

„Това е изключително признание за Банско като ски курорт и за България като туристическа дестинация“, коментира маркетинг директорът на концесионера на ски зоната в Пирин - ЮЛЕН, Иван Обрейков. Той получи наградата заедно с шефката на фирмата Мая Христоскова от 2-ма от най-легендарните скиори изобщо – Михаел Валхофер, който откри сезона на Бъндеришка поляна през 2011 г., и Щефан Еберхартер.

Банско обаче направи дубъл на Световните ски награди, след като още една статуетка отиде под Тодорка - тази за най-добър ски хотел у нас, която взе 5-звездният красавец „Кемпински Хотел Гранд Арена“.

Голямата награда за курорт №1 в света стана притежание на френския Вал Торенс (най-високият курорт в Европа, който се намира на 2300 метра в Алпите), а в категорията за хотел триумфира американският „Риц Карлтън“ в Бийвър Крийк. Австрийският „Аурелио Лех“ (най-добър бутиков хотел) и канадският „Бигхорн“ (най-добро шале) са останалите на върха.

„Всички призьори трябва да са горди, че получават тази награда. Няма друга подобна по света“, заяви директорът на конкурса Сион Рапсън. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов