Избрани Новини

Лекарите свършиха направленията

Мисия Пловдив

14-11-2013, 15:10

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивските лекари са пред изчерпване на лимитите за направления. Ако Здравната каса не отпусне допълнителни квоти, джипитата няма да издават направления през декември и това ще блокира работата им, предаде Радио Пловдив.

Това стана ясно на конференция, организирана от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Председателят на организацията в Пловдив доктор Александър Калайджиев посочи за пример практиката, в която работи.

Лимитът в нея е изчерпан от две седмици. „На практика ние не можем да работим нормално, ако Здравната каса не одобри искането ни за допълнителни направления”, коментира доктор Калайджиев.

Общопрактикуващите лекари се обединиха около идеята всички пациенти да плащат потребителска такса. „Ако някой иска да въведе облекчения за определени групи, то той трябва да поеме разходите за потребителска такса”, обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров.

Джипитата не са притеснени от намерението на управляващите да намалят таксата за пенсионерите на 1 лев, но подчертаха, че това ще доведе до нова неравнопоставеност между пациентите.

Някои общопрактикуващи лекари заявиха, че решението е политическо и чрез него се обслужват предизборни обещания на една от управляващите партии. Медиците настояват държавата да реши проблемите със здравно неосигурените пациенти, които се увеличават с всяка година.

Те са категорични, че със средствата от здравни вноски от работещите българи, не може да се подсигури финансово системата.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов