Избрани Новини

Първото горско стопансво в Странджа отбелязва 1 век

20 пана - текстове, архивни и съвременни снимки, фоксимилета на документи и карти показват горското стопанство през годините

100 годишнината на първата служба по горите в Странджа отбелязват Българската горска колегия и община Царево.

 Проявата ще бъде почетена с  изложбата „100 години ДГС – Царево”, която ще бъде открита на 15 ноември т.г. в читалище „Георги Кондолов – 1914”. Стогодишната история на ДГС – Царево е показана в 20 пана - текстове, архивни и съвременни снимки, фоксимилета на документи и карти. По-голямата част от представената информация се прави обществено достяние за първи път, информират организаторите.

Изложбата е дело на колектив от научни работници от Музея на Лесотехническия университет – София, Катедрата по етнология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и изследователския център – ЕКОПАН.

Ръководството на ДГС – Царево постави почти неизпълнимо условия за нейното осъществяване – да се открие кой е първия лесничей на службата по горите в Странджа. Три месеца бяха необходими за издирването в архивите на лесовъда Георги Кънчев, заел длъжността през м.октомври 1913 г.

В чест на своя юбилей горското стопанство в Царево успя да издири своите 25 ръководители, заемали поста в последните 100 години.

За тържествата в Царево, от Истанбул ще отпътува делегация, ръководена от инж. ЗЕКЕРИЯ МЕРЕ - директор на Регионалното управление на горите в Европейската част на Турция. Той е придружен от инж. НЮФЕР ЯВУЗ - директор на Горското стопанство в Лозенград, което си поделя грижата за странджанските гори с българските лесовъди в Царево и Малко Търново.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов