Избрани Новини

Започват имунизации срещу детски паралич в Сливен

Животът

11-11-2013, 06:00

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международен фестивал на младежкото творчество в Сливен

Всички деца до 15 г. трябва да бъдат ваксинирани

Регионалната здравна инспекция в Сливен е разпоредила на общопрактикуващите лекари да направят имунизации на всички свои пациенти до 15-годишна възраст, които са с непълна схема на имунизация срещу детски паралич (полиомиелит). Това съобщи директорката на РЗИ д-р Виолета Узунова, съобщи бТВ.

С участието на здравните медиатори и кметовете по населени места в областта, РЗИ ще издири деца до 15-годишна възраст без личен лекар, които ще бъдат насочвани към общопрактикуващи лекари за записване и имунизиране, посочват от инспекцията.

Те апелират родителите своевременно да имунизират децата си, тъй като това е най-сигурната защита от заразяване с полиомиелит. РЗИ уверяват, че ще се информират уязвимите групи от населението за клиничните симптоми, начините на предаване и на предпазване от заболяването.

Детският паралич е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в нервната система, парализи, тежко протичане и висока смъртност. Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишна възраст. Предпазването е основно чрез имунизация на бебетата с ваксина в три приема - на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6-годишна възраст.

Мерките се предприемат във връзка с разпространена информация от Световната здравна организация за случаи на полиомиелит в Сирия при неимунизирани или непълно имунизирани деца, както и във връзка с увеличаване на бежанския поток оттам към България.

Последните два епидемични взрива в България са били през 1991 г., при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели и през 2001 г., когато заболяването е внесено от Индия, с 3 заболели. И в двата случая са засегнати неимунизирани и непълно имунизирани деца, посочват още от РЗИ./СтандартНюз



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов