Избрани Новини

Мизерия, стрес и болести в Затвора. Един надзирател варди 150! (СНИМКИ)

Готови сме да се борим срещу неправдата спрямо нас, категорични са пловдивските служители

Увеличение на заплатите с 25%, изравняване на социалните плащания с тези на полицаите и по-добри условия на труд поискаха служителите на пловдивския затвор.

В 9 часа тази сутрин близо 50 надзиратели излязоха пред решетките, за да протестират.

Те се оплакаха, че заплатите им не са мръднали от близо пет години.

По официален ценоразпис парите за униформите и оборудването им излизат на около 1000 лева, а лимитът, който един служител може да си позволи, е едва 400 лева. Останалото остава да го даваме от нашия джоб, жалват се те.

Несправедливо за служителите е и положението, при което за 24 часа труд реално им се заплащат 20-22 часа. Това, по техни изчисления, ги ощетява с около 1000 лева на година и с около 27 000 за цял живот трудов стаж.

Тревожат ги и мизерните условия на труд. Лятно време в кабинка метър на метър е непоносимо. 12 часа с 40 минути почивка на едно подобно място е мъчение, посочват още недоволните. Отделно служителите са подложени на огромен стрес, вдигат високо кръвно, разболяват се от диабет. В същото време обаче не им се правят редовни изследвания, тъй като министерството на правосъдието няма сключен договор за трудова медицина.

Сериозен е проблемът и с броя на затворниците, които се падат на един надзирател. Един човек тук отговаря средно за около 150 лишени от свобода. За сравнение в Европа на един пазител се падат по двама затворника.

Оборудване също е под всяка критика. Няма достатъчно техника за видеонаблюдение. Скенерите за багаж пък са остарели, реагират на всеки метал и реално са неефективни, разказват те. Стараем се проблемите, които имаме, да не рефлектират върху работата ни, но винаги има отражение. Все пак работим с опасни хора. В същото време се водим с най-ниската степен на защита, в момента сме приравнени в един параграф с кондукторите на градски транспорт и горските, каза Иван Петров от Синдиката на служителите в затворите у нас.

Ще продължим напред с протестите си, категорични са хората. Ще направим друг протест, ще подадем искове в съда, ще сезираме европейските институции, но някои колеги са готови и на крайни действия - блокиране на пътища и магистрали.

Пловдивските служители са категорични, че ще се включат в националния протест на 9 ноември пред Министерството на правосъдието в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов