Избрани Новини

Бъдещ хит - обувки с GPS модул !

Животът

03-11-2013, 16:22

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

LED диоди ще показват посоката, както и разстоянието до крайната цел

Защо да търсиш желания адрес, докато си втренчил поглед в малкия екран на смартфона си, рискувайки да се блъснеш в уличен стълб, като можеш да имаш обувки, които да те насочат към крайната ти дестинация, пише Bloomberg Businessweek. Британският артист Доминик Уилкокс е създал точно такъв моден аксесоар, вдъхновен от червените обувки на Дороти в детския роман "Вълшебникът от Оз". В обувките на Уилкокс са вградени специални микрочипове, които следят местоположението им чрез GPS и могат да бъдат активирани, когато притежателят им ги удари една в друга.

Дестинацията се въвежда в микрочиповете през USB порт, а LED диоди на върха на лявата обувка напътстват собственика в правилната посока. На дясната обувка има други диоди, които показват прогреса и колко още разстояние остава до крайната дестинация.

“Технологията няма да предизвиква дискомфорт и е начин да се направят обувките по-полезни за собственика,” коментира Уилкокс, който вече води преговори с няколко компании, които да инвестират в проекта. Той се надява обувките да се появят на пазара още през следващата година.

Според експерти, идеята на Уилкокс може да остане само експонат в галериите за модерно изкуство, но миниатюрните сензори и LED модулите имат целия потенциал да провокират състезание между технологичните гиганти и стартъп компаниите, които ще се опитат да ги вградят в нови устройства, следящи местоположението и настроението ни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов