Избрани Новини

Южен поток - това са 1,5 млрд.лв. приход и 5000 работни места, обеща Стойнев

Транзитните такси бяха договорени така, че България да не изгуби абсолютно нищо, увери министърът

България ще печели от „Южен поток" приблизително 1,5 млрд лева и 5000 работи места. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Транзитните такси бяха договорени така, че България да не изгуби абсолютно нищо. Ние сега печелим и то от дивидентите, от първата година, след като приспаднем главницата от заема, лихвите - само от дивиденти нетният приход ще бъде приблизително 1,5 млрд лева за България", обясни той.

Според него в бюджета ще влязат и още 5 млрд.лв. под формата на данъци, такси, социални осигуровки. "Това е огромен успех, защото в същото време ние имаме сигурност на доставките на природен газ, допълни той. По думите му, нито едно правителство не е постигало такива резултатите досега. Има един участък от Румънската граница до Провадия (93 км) вече няма да се транзитира природен газ и аз поисках ние да бъдем компенсирани от руска страна и руснаците поеха ангажимент, че този договор остава в сила", подчерта Стойнев.

Той посочи, че покрай този проект много хора в Североазападна България, който район е не е развит икономически, ще си намерят работа. Това са около 5 000 души по предварителни изчисления.

Относно проекта „Набуко" Драгомир Стойнев заяви, че той е бил по-евтин проект и е в по-голяма готовност за реализиране. Прекалено много станаха проектите, които не се случват на българска територия, заяви Стойнев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов